A Merci bíróság elé áll, a Ferrari felmentve

2013.06.06. 00:40

Szerdán késő este közölte a FIA, milyen döntést hozott a Merci-Pirelli-, illetve a Ferrari-Pirelli-teszt ügyében: az istállók és a gumiszállító, illetve a többi csapat jelentésének átvizsgálása után a szervezet úgy döntött, a Ferrarit felmenti, a Mercedest a FIA Nemzetközi Bíróság elé küldi.

A Ferrari április végén két napot gyakorolt a Pirellivel Barcelonában, 2011-es autóval, amit szabályosnak talált a szövetség.

A Mercedes szintén Barcelonában, május közepén, három napig mintegy 1000 kilométer körözött a Pirellinek, ám az idei autójával, ami szabálytalan a FIA szerint, ezért az eset bíróságon folytatódik.

A FIA még nem közölte a tárgyalás időpontját, ami várhatóan júliusban lesz. Az istálló bármilyen büntetést kaphat, a legenyhébb a figyelmeztetés, a legkeményebb a futameltiltás, illetve a Forma-1-től hosszabb időre szóló eltiltás.

A Mercedes azzal védekezett, az idei autó használatára a FIA-tól kapott különengedélyt, ám nagyon úgy tűnik, nem ez a helyzet. Az előírások szerint a Forma-1-ben szezon közben, tehát az első és az utolsó futam között folyóévi autóval, múlt évivel, illetve jövő évivel tesztelni tilos.