Raikkönen azon vívódik, elhagyja-e a Lotust

2013.06.28. 16:10

Távozik a Red Bull Racingtől a szezon végén Mark Webber, helye felszabadul, és Kimi Raikkönen oda az első számú esélyes. A hétvégi Brit GP előtt a finn hosszasan beszélt feltételezett csapatváltásáról.

"Bárhogy is döntök, nem lesz egyszerű feladat. Persze sosem az. Nem először van több opcióm az asztalon, a végén azt választod, amit abban a pillanatban a legjobbnak tartasz. Nehéz megmondani, hogy jól vagy rosszul döntöttél, a lényeg, hogy együtt kell vele élned. Csak te dönthetsz magad felett. Nem tudom, mi lesz jövőre, két futam alatt nem változott semmi. Az emberek már pletykálnak, de ez engem nem befolyásol, még ha közhelynek is hangzik. Nincs szerződésem, ami teljesen normális az F1-ben, és semmiről nem fogok beszámolni, amíg nincs valami biztos a papíron. Amikor megvan viszont, azonnal bejelentem, mert abban a pillanatban megszűnik, hogy mindenki ugyanazt kérdezze. De amíg nincs valami kézzel fogható, nem tudok válaszolni" - filozofált Raikkönen.

Ebből persze nem tudtuk meg, hogy mik vannak előtte az asztalon, de biztosak lehetünk legalább két ajánlatban: jelenlegi csapatáéban, a Lotuséban és a Red Bulléban.

"Tökéletesen működik itt minden, nélkülük nem tértem volna vissza az F1-be. Ők is profitáltak a kapcsolatunkból, nem panaszkodhatok. Persze vannak dolgok, amiknek javulniuk kell, de nagyszerűen érzem magam velük, eddig. Emiatt lesz a döntés nehéz, bármi is lesz az" - vagyis az utolsó mondatból egyértelműen megállapítható, hogy a 2007-es világbajnok azon vívódik, lépjen-e a Lotustól.

Remek csapatban van, de nagyon úgy tűnik, hogy az hosszú távon nem tud versenyezni a Ferrarival és a Red Bull-lal. Raikkönen 27 versenyből kettőt nyert meg. "Ez az egyik sarkalatos pont, hogy nyilvánvalóan jó kocsit akarsz" - sugallta ezt Raikkönen is. "Bizonyos dolgoknak rendben kell lenniük, de más kisebb, viszont neked fontos dolognak is stimmelniük kell" - ebből meg azt lehet levenni, hogy a Lotusnál tényleg nagyon jól érzi magát.

"Régóta vagyok már ebben a bizniszben, hogy tudjam, mit akarok, és ha az elvárásaimnak valami nem felel meg, akkor másképp döntök" - fejezte be a versenyző.

A Red Bullnál jövőre a - legalább - háromszoros világbajnok Sebastian Vettel várna rá, akivel különösen jóban van. Amikor 2009 után elhagyta az F1-et, és megkérdezték, kinek drukkol a távollétében, azt felelte, "Vettelnek, mert őt kedvelem is".

Tavaly az abu-dzabi dobogón és a futam levezető körében volt kisebb egymásra borulásuk, az autóból Vettel azt mutogatta Raikkönennek, a lotusos a legjobb, a díjátadásnál utána együtt hülyéskedtek, és szívatták extársukat és haverjukat, az interjúkészítésre felküldött David Coulthardot.

Vettelt is megkérdezték Silverstone-ban, jóban van-e Raikkönennel. A bajnok így válaszolt: "Igen. És ő ugyanezt fogja mondani, csak rövidebben. Jól kijövünk."

Jövőre jön a büntetőpontrendszer

"Bevezetjük a büntetőpontrendszert a pilótáknál. Ha egy pilóta összeszed 12 pontot, a következő futamon nem indulhat. A pontokat 12 hónapon át számoljuk. A büntetések egytől három pontig terjedhetnek az esettől függően" - közölte pénteken, Silverstone-ban a FIA. Azt, hogy mi mennyi pontot fog érni, még csak feltételezik, valószínűleg ílyen lesz a ponttáblázat.