Milyen ember és versenyző Kimi Raikkönen?

2013.11.02. 09:06

Érdekes, bár hétköznapi kérdést tett fel az Abu-dzabi GP sajtótájékoztatóján a L'Equipe francia sportlap újságírója Romain Grosjeannak, Kimi Raikkönen jelenlegi, Fernando Alonsónak, a finn jövendőbeli csapattársának és Sebastian Vettelnek, akit a Lotus-pilóta egyetlen barátjának tart az F1-versenyzők közül: milyen a pályán és az életben Kimi?

"Mint embert, nem ismerem. Olyan velem, mint magukkal - felelte Grosjean az újságíróknak. - Mint pilóta, remek, és eddig nekem is nagyon jó csapattársam. Gyorsabb nálam, kiegyensúlyozott, és nagyon jól jött nekem, hogy ennyit tanulhattam tőle. De más ruhában én sem látom őt, csak amit én is viselek most."

Alonso kissé szűkszavúan beszélt róla, igaz neki van a legfelületesebb kapcsolata vele, egyelőre: "Személyéről nem mondhatok semmit, mert nem ismerem eléggé. Pilótaként nagyszerű bajnok, nagy tehetség, nagyon, nagyon gyors. Szereti amit csinál, ez a legjobb benne".

Vettel, ahogy szokta, most is kifejtette véleményét. "Nagyon tisztelem benne, hogy imádja, amit csinál, imádja a motorsportot, annak minden formáját. Nyilván a Forma-1 elégíti ki leginkább, az, hogy Forma-1-es autót vezethet. A körítést kevésbé szereti. Velem beszél. Nem tudom, mit csinálok másképp. Ő a legegyenesebb srác, akivel valaha találkoztam, nagyon becsülöm benne, hogy mindig a lehető legőszintébb. Mióta az F1-be kerültem, segítőkész velem, párszor magával is vitt (a repülőjén). Jól kijövök vele".

Raikkönen egy hete Indiában szóváltásba keveredett egyik mérnökével, az Autosport azt írta, az is felmerült, hétvégén nem is ül autóba - erre reagált szombaton Gerard Lopez Lotus-tulajdonos, és közben a klasszis személyiségére is rávilágított.

"Felfújták a szóváltást, pár másodperces nézeteltérés volt csak egy kétéves kapcsolatban. Nem hasznos az ilyesmi, de mindannyiunk szenvedélye a versenyzés, úgyhogy néha megtörténik. Azt is megbeszéltük Kimivel, hogy a Ferrarihoz igazol. Őszinte, tárgyilagos, egyben érzelmes beszélgetés volt, ugyanis Kimi nagyon emberi. Az egész Jégember-dolog a pályáról jön, ahol igen higgadt, és kiváló pilóta. Valójában beszédes srác. Két év alatt szereztem benne egy barátot a Forma-1-ben, pedig ez a hely nem erről híres."

(A problémák a Lotus és Raikkönen között nem oldódtak meg, az istálló legalább 11 millió euróval tartozik neki.)