Azt feleltem Montezemolónak, április 1. két hete volt

2014.04.18. 15:47

Pénteken megérkezett Shanghajba, a Kínai Nagydíjra, és bemutatkozott a sajtónak Marco Mattiacci, a Ferrari hét elején kinevezett csapatfőnöke, aki a napokban lemondott Stefano Domenicali helyét veszi át. Egy hete még a Ferrari utcai autós divízióját irányította Észak-Amerikában, azzal kezdett, hogy elmondta, hogy került ide.

"New Yorkban élek, a telefon péntek hajnal 5:58-kor csörgött. Montezemolo volt, azt mondta, van egy ötletem. Azt feleltem, április 1. két hete volt, de két-három perc után rájöttem, komolyan gondolja. És akkor esett le végképp, amikor három órával később ott volt a jegyem Milanóba. Szombat reggel már Maranellóban, a versenypályán kezdtem. Vasárnap fél napot, és az egész hétfőt Stefanóval töltöttem."

Új munkahelye teljesen ismeretlen a számára, korábban a versenysportban sem dolgozott soha a 42 éves topmenedzser. Nem tudja, mi vár rá, de hozzáállása kiváló.

"Voltam már pár helyen, de ez elég különleges vidék. A reakcióidő teljesen más, itt mindennek tegnapra kell kész lennie, nem két hónap múlva, mint a cégnél. Alázattal jövök, hogy megértsem a dolgokat, és keményen dolgozzak. Ezt tudom adni a csapatnak, a pilótáknak. Egy különösen szerény embert kaptak, aki hallgat rájuk, és 150%-ban arra törekszik, hogy a dolgukat megkönnyítse, illetve a maximumon használja ki a Ferrariban rejlő tehetséget."

Marco Mattiacci és napszemüvege
Marco Mattiacci és napszemüvege

A váltásra azért volt szükség, mert három futam után ugyan olyan gyengén, sőt, gyengébben áll a csapat, mint az előző három évben. Mattiacci állítja, még idénre sincs semmi veszve.

"Nem adjuk fel (a vb-t), a célunk, hogy feljöjjünk a Mercedesre, persze nem könnyű. Maguk jobban értenek a versenyzéshez, mint én, tudják, hogy mennyi apróság befolyásolhat egy kört, egy versenyt vagy egy bajnokságot. És még csak a negyedik versenyen vagyunk."

Természetesen felmerült, a technikai lemaradás kiegyenlítésére a Ferrari igazol-e valakit, az új főnök nem zárta ki, de erőltetni sem fogja: "Ha valaki olyan adódik, aki tényleg meghatározó lehet, vásárolhatunk, ám csak shoppingolni nem fogunk".

Azt mondja, tapasztalatlansága akár jól is elsülhet. "Néha új perspektívát tudsz hozni, másképp tekintesz a nehézségekre és a lehetőségekre is. Ráadásul nekem bizonyítanom kell a Ferrarinak és a Forma-1-nek is, vagyis maguk most egy szörnyen motivált emberrel állnak szemben" - jelentette ki az újságíróknak.

A paddockban már híre ment, hogy Mattiacci nagy divatdiktátor - olasz, ugye -, de pénteken azért feltünést keltett, hogy a ködös-szmogos-poros shanghaji szürkeségben egész nap napszemüveget hordott.

"Ha alig négy nap alatt 40 órát repülsz, és közben alig alszol, akkor jobb, ha napszemüveget viselsz" - magyarázta meg.

Érkezése ránézésre máris feldobta a Ferrarit, Alonso ugyanis az első tréninget megnyerte, a másodikon is alig maradt le Hamiltontól, de ez inkább az istálló új alkatrészeit dicséri, amiket itt próbálnak ki először, semmint Mattiacci villámmunkáját.