Íme, az F1-es motorhangosító, hallgassa, bár már be is csődölt!

2014.05.14. 09:49
Nico Rosberg Mercedesén próbálták ki a barcelonai teszten, szerda reggel, de pár kör után már le is szerelték. Nem vált be. A legjobb időt a lotusos Maldonado futotta.

Elkezdődött Barcelonában a második idény közbeni F1-teszt második napja is, a Mercedes pedig - ha nem is hivatalosan, de - bemutatta a „megafon” névre keresztelt eszközt, amivel a motorokat vennék hangosabbra.

Szerdán Nico Rosberg vezeti a Mercedest, az ő W05-ösén lehetett látni a reggeli indulásnál a kipufogó végére szerelt tölcsért, amit kifejlesztett a német csapat a FIA felügyelete alatt. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) egyébként profi hangtechnikusokat is hívott a pályára, hogy segítsenek minél hangosabbra állítani a motorokat.

751a79a5-0bea-45b9-8e9a-87823640b0f1 800

A kipufogó vége egészen közelről nem fest jól, ahogy azt a Bild újságírójának fotóján is láthatjuk.

A képek után nem sokkal befutott az első videó is az újításról, ezen a célegyenesben hallható a W05 hangja. A turbó nagyon nem lett más, és az is relatív, hogy mennyivel hangosabb, hiszen elég közelről készült a felvétel - mint a Crash.net helyszíni jelentéséből és a reakciókból kiderült, szinte semmivel: néhány kör után le is szerelték Rosberg Mercedeséről, és visszaálltak az eredeti kipufogóra.

A felerősített hangú Merci

Vagyis nagyon úgy tűnik, hogy az első próbálkozás a turbómotor felhangosítására becsődölt.

Eddig azt tervezték, hogy a silverstone-i futam (július 6.) után, a következő teszten a többi csapat is kipróbálja, ám most már nem tudni, erre sor kerül-e egyáltalán.

A módosítást azért tartaná szükségesnek a FIA - a csapatokkal egyetértésben -, mert sok néző panaszkodott a szezon elején, hogy a turbómotorok túl halkak a tavalyi szívókhoz képest.

Rosberg a barcelonai szerda délelőttön a tölcsér nélkül futotta a harmadik legjobb időt, a lotusos Maldonado és Raikkönen mögött. A nap végére feljött a lotusos mögé, a finnt megelőzte. Maldonado szuperlágy gumin nyerte a tesztnapot, Rosberg csak a közepest tetette fel, így maradt el tőle egy másodperccel. Raikkönen sokkal jobb napot zárt, mint kedden.

Az F1 csak egy hétig pihen, jövő csütörtökön már szabadedzés Monacóban.