A Honda McLaren kihívja a Mercedest

2014.09.02. 11:34

2008-as kivonulása után visszatér a Honda a Forma-1-be jövőre, de nem saját istállóval, ahogy legutóbb nagyot bukott, hanem a McLaren motorszállítójaként. A kapcsolat a nyolcvanas évek végén legendásan jól sikerült, Prost és Senna McLarenjét 25 év után is mindenki a győzelemmel azonosítja.

Hasonlóan lesz ez most is, állítja Arai Jaszusiha, a Honda motorsportfőnöke.

"A Forma-1 és győzni a Forma-1-ben rettentően fontos a Hondának. Növelni akarjuk a márkánk ismertségét, meggyőződésem, hogy versenyeket nyerünk jövőre. Bízom benne, hogy a Mercedes szintjén leszünk. A Mercedes megtalálhatta a tökéletes összhangot a motor és a kasztni között, a többiek pedig még nem. Mi csak a McLarennel működünk együtt, ez az egyetlen lehetséges út. A másik két motorgyártó is fel fog zárkózni jövőre, és mi is ott leszünk."

Jövőre tehát a japánok csak a McLarennek szállítanak, aztán viszont jöhetnek a többiek is.

"2015-ben kizárólag a McLarent látjuk el, aztán 2016-ban, ha lesz jelentkező, megnézzük, mit tehetünk. De akkor is a McLaren marad a kiemelt partnerünk. És ha másoknak is szállítunk, akkor is a győzelem marad az elsődleges célunk, hogy minél jobban fejlesszük a motort, és nem az, hogy anyagilag visszatérüljön a befektetésünk. Ha nyersz, akkor az egész úgyis automatikusan kifizetődik" - mondta Arai a Formula1.com-nak adott interjújában.

Vagyis a lényeg, hogy nem fognak csak azért több csapatot ellátni, hogy több motort adjanak el a Forma-1-ben, így több pénzt keressenek, hanem minőségre és győzelmekre mennek.

Még egy részlet: Arai az interjúban Honda McLarenként emlegette a közös projektet, így elképzelhető, hogy a 25 évvel ezelőttivel szemben nem McLaren-Honda lesz az istálló hivatalos neve, hanem fordítva. Ezen is látszik, mennyire sikerre tör a japán cég, illetve az is biztos, hogy a szórendcserét nem adta olcsón a McLaren. Ennek következménye lehet az is, hogy a McLaren pénz nem számít alapon ostromolhatja Fernando Alonsót és Sebastian Vettelt, szerződjön hozzájuk jövőre. Egyelőre úgy tűnik, hogy Alonso marad a Ferrarinál, Vettel viszont még nem döntött.

Hivatalosan talán már kiderül valami Monzában, a hétvégi Olasz GP-n, ahol a Ferrari általában be szokta jelenteni jövő évi pilótakettősét, illetve a McLaren is nagyjából ekkorra ígérte, megerősíti, kik vezetnek nála 2015-ben. Az angoloknál a döntés persze még csúszhat, szeptember végéig szeretnék mindenképp tudni versenyzőik nevét.