Visszavág-e Ron Dennis Alonsónak 2007-ért?

2014.10.04. 20:06

A Ferrarihoz szerződött pénteken Sebastian Vettel, így most már végképp fix, hogy Fernando Alonso elhagyja az olaszokat. Mindenki biztosra veszi, hogy a McLarenhez megy, már-már formalitásnak tűnik a megegyezés, és csak a bejelentésre várunk, de szombaton Ron Dennis McLaren-főnök cáfolta, hogy leszerződtek volna.

"Nincs szerződésünk egyetlen pilótával sem ebben a pillanatban, nem ez most nekünk az elsődleges. Természetesen tárgyalunk, és azt tesszük, ami elvárható tőlünk. De jelenleg nem aktivátunk egyetlen megállapodást sem. A lényeg, hogy nyerő autót gyártsunk" - jelentette ki határozottan Szuzukában, a hétvégi Japán GP-n.

Ez most nem azt tükrözi, hogy mindenképp kellene nekik Alonso, akit az új motorszállítójuk, a Honda akarhat a legjobban. A fejlesztésekre költenének inkább Dennis szavai szerint, van egy rutinos világbajnokuk, Jenson Button és egy fiatal tehetségük, Kevin Magnussen.

"Számomra Vettel (érkezése) nem változtat semmin. Különleges helyzetben vagyok, köszönhetően az elmúlt évek elismert munkájának, amit végeztem a pályán. Én döntöm el, hová szerződöm, mihez kezdek, és mikor. Elhatároztam, mit akarok. Volt egy tervem az utóbbi két-három hónapban, nagyon tisztán eldöntöttem, mit szeretnék. Megvan a lehetőségem, bármit tehetek, és azt fogom tenni, ami a legjobb a karrierem szempontjából. Minden jól alakul, de még nincs kész száz százalékig" - nyilatkozta nagyon magabiztosan a szituációról Alonso.

Vettel érkezésével, és mivel a német helyére az RBR azonnal előléptette Danyiil Kvjatot a fiókcsapat Toro Rossótól, Alonsónak egy lehetősége maradt, a McLaren. Gyakorlatilag Ron Dennis kezébe került, ha az angol leigazolja, menő csapatba kerül, de ha végül mégsem, az súlyosan érintheti a következő szezonját. A Mercedesnél 99%, hogy marad Hamilton és Rosberg, a Ferrarinál már 100% Vettel és Raikkönen, a Red Bullnál Ricciardo és Kvjat, és ezzel el is fogytak a neves csapatok.

Korábban Alonso mclarenes szerződése elképzelhetetlennek tűnt, mert 2007-ben nagyon összeveszett Dennisszel, amikor mindössze egy év után ott is hagyta a csapatot. A probléma a kémbotrányban csúcsosodott ki, amikor a McLarenről kiderült, hogy adatokat lopott a Ferraritól, de ezt nem tudták volna rájuk bizonyítani. Csakhogy Alonso felnyomta saját istállóját, jelentette az FIA-nak a McLaren belső ügyeit. Az egész akció eredménye az lett, hogy Alonso akkori mclarenes csapattársa, Lewis Hamilton 17 pontos előnyt szórakozott el az utolsó két futamon, és elveszítette a világbajnokságot egészen hihetetlen módon. A győztes a károsult Ferrari és Kimi Raikkönen volt.

Konspirációs teória, hogy a kémügy miatt nem nyerhetett a McLaren, vagyis Alonso akciója vezetett Hamilton és a McLaren összeomlásához. Kérdés, mennyire maradt meg Dennisben ez az eset, és vissza akar-e vágni Alonsónak.

Mert ha igen, itt a lehetőség, kiiktathatja Alonsót a Forma-1-ből egy évre. Valószínűleg a Honda akarata erősebb lesz, de amíg nincs bejelentve az Alonso-McLaren Honda megállapodás, addig semmi nem biztos.