Vettel távozik a Red Bulltól a szezon végén

2014.10.04. 06:40

Pénteken hivatalosan is közölte a Red Bull csapatával és Christian Horner csapatfőnökkel a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel, hogy az idény végén elhagyja a csapatot. Ezt a csapat is megerősítette hivatalos közleményében, melyben csak annyit írtak, hogy a versenyző valóban elhagyja őket, és mindent köszönnek neki, amit az elmúlt hat évben tett értük.

A négyszeres világbajnok német egy, a szerződésében szereplő záradék értelmében bonthatta fel a csapattal kötött megállapodását, mely eredetileg a 2015-ös szezon végéig volt érvényes.

Sebastian Vettel szinte biztos, hogy a Ferrarihoz távozik, bár ezt hivatalosan még senki nem erősítette meg, vagyis onnan Fernando Alonso lép le, ahogy azt már hetek óta pletykálják. Nem helycsere lesz viszont, a Red Bull ugyanis az orosz Danyiil Kvjatot lépteti előre a Toro Rosso csapatától, hasonlóan, mint tavaly Daniel Ricciardo esetében.

„Nyilvánvalóan nem könnyű meghozni egy ilyen döntést, amit tegnap közölt velünk. A lehető legjobbakat kívánom neki a jövőben. Örökre a szívünkben marad a Red Bullnál, de január 1-jétől már riválisként tekintünk rá. Úgy tűnik, a Ferrari túl jó ajánlatot tett neki.

Persze, volt még egy év a szerződéséből, de ha menni akar, mindegy, mi szerepel a papíron. Olyan megoldás kellett, ami mindkét oldalnak jó. A pályafutásának arra a szakaszára jutott el, amikor új kihívás kellett neki, ez az ő kiváltsága, és mint minden kapcsolatban, ha az egyik fél menni akar, tovább kell lépni” – nyilatkozott a Red Bull csapatfőnöke a világbajnok bejelentéséről.

Fernando Alonso kapcsán a McLarent emlegették az elmúlt időszakban, bár volt némi esély arra is, hogy a Red Bullnál köt ki, ám ez a lehetőség Kvjat miatt lezárult. Sőt, a Red Bull azt közölte, hogy tulajdonképpen soha nem igyekeztek megszerezni a spanyolt, mindig az volt a terv, hogy a csapaton belül, fiatal pilótával pótolnák, ha valaki távozna.

„Fernando remek pilóta, de a filozófiánk és az elképzelésünk az, hogy a belső befektetéseinkre alapozunk, a fiatalokra, és nekik adunk esélyt” – mondta Horner Kvjat kapcsán.

A spanyolt a fejlemények miatt már akár szombaton be is jelentheti a McLaren, bár hivatalos megállapodást jelenleg még nem tudtak kötni Alonsóval.