Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Max Mosley szerint hamarosan összeomlik a Forma-1

2015.04.07. 09:56 Módosítva: 2015.04.30. 14:50

A Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) korábbi elnöke, Max Mosley attól tart, hogy bedől a Forma-1 - írja az MTI.

"Ha ez így megy tovább, akkor az F1-nek vége" - mondta a dpa német hírügynökségnek a hétvégi Kínai Nagydíj előtt. Elsősorban abban látja a problémát, hogy a bevételeket nem egyenlő arányban osztják el a csapatok között, az autók fejlesztésére és a személyzetre pedig túl sokat költenek. "Ez túlzás" - jelentette ki a 74 éves ex-elnök.

Mosley 1993 és 2009 között vezette a FIA-t. Korábban maga is versenyzett és társalapítója volt a March F1-es istállónak.

"Akkoriban az olyan csapatok, mint a Tyrrell, talán húsz alkalmazottal dolgoztak, és mégis világbajnokságot nyertek. Most ez a szám hétszáz és ezer között mozog" - mondta Mosley, aki szerint a takarékossági program azonnali bevezetése lenne a megoldás.

"A bevételeket egyenlő arányban kellene elosztani, és a csapatok ennél jelentősen nem költhetnének többet. Ehhez viszont szükség lenne az istállók egyetértésére, és a jelenlegi szerződések módosítására. Ez nem lehetetlen, csak az emberekkel meg kellene értetni, hogy erre igenis szükség van." - jelentette ki Mosley.

Az előző szezon végén a Caterham és a Marussia is csődeljárás alá került - előbbi aztán meg is szűnt, utóbbi viszont Manor Marussia néven később rajtengedélyt kapott -, továbbá a Sauber, a Force India és Lotus is hosszú ideje anyagi gondokkal küzd.