Hamilton óriási pályacsúccsal szerezte meg első pole-át Szuzukában

2017.10.07. 08:04

Pénteken Sebastian Vettel volt a leggyorsabb az első szabadedzésen, mielőtt a másodikat elmosta volna az eső Japánban, szombaton viszont élre ugrott a két Mercedes az elég csúszkálós körülmények között – Kimi Räikkönen és Valtteri Bottas is odaverte a kocsiját az időmérő előtti gyakorláson.

Räikkönen járt rosszabbul a két finn közül, nála váltót kellett cserélni, amivel nem készültek el időben a Ferrarinál, de végül sikerült kiküldeni a pályára a gyorsan megszerelt kocsiban.

Az időmérő első harmadában Bottas ugyanott csúszott meg, ahol Räikkönen a falba csapódott hajnalban, de a mercis finn megúszta, visszajutott a pályára, miután a kocsi hátulja kitört, szerencséje volt.

Az élen egyedül az okozott meglepetést, hogy Lewis Hamilton lágy gumikon nagyon magabiztosan vert mindenkit – egyébként Sebastian Vettel is ilyen gumikon jutott tovább simán. A Ferrarik és Mercedesek közé befért Max Verstappen is, még mielőtt Romain Grosjean elég nagy balesete előtt megállították volna az első harmadot. A francia megpördült, orral kapta el a falat, majd onnan csapódott vissza, de sértetlenül szállt ki a kocsiból.

Grosjean ekkor a kiesők között volt, így nem jutott tovább, egyébként sem tudta volna folytatni az edzést, mellette Pierre Gasly, Lance Stroll, illetve szokott módon a két Sauber esett még ki.

Hamilton már a Q2-ben pályacsúcsig gyorsult, aztán még tovább

A második harmadban már Hamilton és Vettel is szuperlágyakra váltottak, ez Hamiltonnak jelentett nagyobb ugrást – egyből abszolút pályacsúcsot döntött 1:28 alatti körével, Vettel is több mint 6 tizedre volt tőle, bár ezt a hátrányt másodikra 4 tizedre faragta a német.

Az öt kieső Stoffel Vandoorne, Nico Hülkenberg, Kevin Magnussen, Jolyon Palmer és Carlos Sainz voltak.

Az időmérő harmadik harmadában még tovább javult hamilton, aki már elsőre fantasztikus, 1:27.345-ös kört ment. Vettel és Bottas is követték 1:28 alá, de a német majdnem fél másodpercre volt tőle, a finn pedig még messzebb.

Hamilton végül ennél is gyorsabb volt, 1:27.319-cel nyerte az időmérőt, megszerezve első pole pozícióját Japánban,

a második Bottas lett Vettel előtt, Räikkönen elé pedig mindkét Red Bull befért. Bottas a rajtbüntetése miatt a 6. helyről kezd majd, Räikkönen a váltócsere miatt kiszorul hátrébb a hatodik pozícióból.