Hamilton már Austinban világbajnok lehet, de nem lesz könnyű

2017.10.21. 12:48

Négy futammal a 2017-es szezon vége előtt 59 ponttal vezet Lewis Hamilton a világbajnoki pontversenyben, vagyis akár már a hétvégén, Austinban megszerezheti negyedik vb-címét. Ez viszont nem lesz könnyű, sőt, inkább Sebastian Vettelen múlik majd, hogy ünnepelhet-e a brit az Amerikai Nagydíjon.

Az, hogy Hamilton már most bajnok legyen, két helyezésénél lehetséges:

  • Hamilton nyerje a futamot, Vettel pedig hatodik, vagy annál rosszabb helyen végezzen,
  • Hamilton második legyen, Vettel a nyolcadik, vagy rosszabb helyen végezzen, és Valtteri Bottas ne szerezzen pontokat.

Ebből a Hamilton-futamgyőzelem a legkönnyebb rész, az elmúlt öt évből négyszer nyert Austinban, idén is ő az esélyes, Vettel hatodik helye viszont kérdéses. Idén Silverstone-ban ugyan csak hetedik lett, majd Szingapúrban baleset, Szuzukában pedig technikai probléma miatt nem ért célba, de valószínűleg pont a japán blama miatt a Ferrari mindent elkövet, hogy Vettel végigmenjen.

Hamilton és a hétvége újonca, Brendon Hartley, aki a Toro Rossónál megy
Hamilton és a hétvége újonca, Brendon Hartley, aki a Toro Rossónál megy

A Mercedes közelebb a vb-címhez

A konstruktőri versenyben 145 pont a Mercedes előnye, a sorban negyedik vb-címhez akár még veszíthetnek is ebből, ugyanis összesen 129 pont előny kell nekik az utolsó három futamra. A Ferrarinak legalább 17 ponttal többet kellene gyűjtenie az ünneplés elodázásához. Erre viszont bármelyik mercis futamgyőzelme esetén például esélyük sem lenne, sőt, még egy kettős Ferrari-győzelemnél is csak akkor örülhetnének, ha mögöttük nem Mercedes lenne a dobogó harmadik fokán, illetve ha a másik Merci nem lenne pontszerző.

Az időjárás-előrejelzés esőt mond vasárnapra, ami mindig plusz izgalmat jelent – ez akár Hamiltonnak, akár a Ferrarinak is kedvezhet.