Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orosz pilóta vitte el Kubica Williams-ülését, de a lengyel sem maradt teljesen hoppon

2018.01.16. 12:22

A végletekig húzta, de január 16-án végül bejelentette a Williams a 2018-as pilótafelállását – a 19 éves kanadai Lance Stroll mellett a 22 éves orosz Szergej Szirotkin vezeti majd a csapat Forma-1-es autóit, derül ki az istálló videójából.

Ezzel az is eldőlt, hogy a Renault után a Williams sem kínált versenyszerződést a 2011-es balesete után visszatérésen dolgozó, több teszten is résztvevő Robert Kubicának. Nem ejtette viszont teljesen: percekkel Szirotkin után őt is bejelentették, mint a Williams tartalék- és fejlesztőpilótáját.

Kubica így hét év után tér vissza hivatalos Forma-1-es állásba, el fog utazni az összes versenyre, és ha Strollal vagy Szirotkinnal valami történne, ő ugrik be a helyükre. (Tavaly Felipe Massa a Hungaroringen lebetegedett, az akkori tartalék, Paul Di Resta indult helyette.)

Mint a lengyel elmondta, ez a kinevezés egy újabb lépés F1-versenyzői visszatérése felé.

Szirotkin 2014-re már kapott egyszer szerződést, akkor a Saubertől, ám végül a szezon előtt visszafokozták tesztpilótának. 2016-ban a Renault-hoz került hasonló szerepkörben, majd végül a Williamsnél mutatkozhat be az F1-ben, az Autosport értesülései szerint 15 millió fontot fizet az ülésért. A lap azt is hozzáteszi, hogy Szirotkin a pénzügyi ajánlat mellett az Abu-Dzabiban végzett szezonvégi teszten mutatott eredményeivel győzhette meg a Williamset, gyorsabb volt Kubicánál.

Lance Stroll és Szergej Szirotkin
Lance Stroll és Szergej Szirotkin
Fotó: williamsf1.com

Az orosz 2015-ben és 2016-ban is harmadik helyet szerzett a GP2-ben, tavaly az F2-ben indult, 9 ponttal a 20. helyen zárt. 2017-ben több szabadedzést is kapott a Renault-tól, Oroszországban, Spanyolországban, Ausztriában és Malajziában is vezethetett pénteken.