Judit
3 °C
7 °C

2 kört futottak a havas tesztnapon

Nem kezdődött el 9-kor a barcelonai Forma-1-es teszt 3. napja az erős havazás miatt. A pálya csak vizes volt, de a kavicságyakat belepte a hó, nem engedték elindulni a tesztet.

A csapatok számítottak a rossz időre, ezért már kedden azt tervezték, hogy egy napot ráhúznak majd a tesztekre, ám erről egyelőre még nincs döntés. Ami biztos, hogy az óra 9-kor nem indult el, a boxkijárati lámpa nem váltott zöldre, amint arról beszámolt a Motorsport.com is, aminek tudósítói a helyszínen voltak.

A hivatalos mondás szerint a teszt kezdetét halaszttották, a pálya üzemeltetői azt twittelték,

a mentőhelikopter nem tud felszállni, ez a legnagyobb probléma,

és amíg így van, biztosan marad a piros zászló.

Negyed 12-kor, bő két órával a teszt hivatalos, eredeti kezdése után a barcelonai pálya közölt egy belsőkamerás felvételt az egyik pályakocsiról, hogy megmutassa, milyenek az állapotok. Nem voltak túl jók:

Egyébként itt nem az FIA szava döntött, a csapatvezetők a pálya vezetőivel és a gumiszállító Pirelli embereivel határoztak a hogyan továbbról. 

Felmerült, hogy a szerdán elvesztett időt egy későbbi napon pótolnák be, de végül a szavazáson elbukott a javaslat, mi szerint pénteken, vagy jövő hétfőn iktattak volna be egy plusz tesztnapot.

Alonso már akkor beült a McLarenbe, amikor még javában havazott
Alonso már akkor beült a McLarenbe, amikor még javában havazott

Végül kerek háromórás várakozás után, délben megadták az engedélyt a csapatoknak a kigurulásra, de senki nem kapott a lehetőségen, délután 1-ig egyik kocsi sem mozdult ki a garázsból.

(Amíg érdemi dolog nem történt, pár sosem látott havaspályás képpel dobtuk fel a közvetítést: ilyennek kevesen látták eddig ezt a Forma-1-es pályát. Vagy bármelyik másikat.)

Fél kettőkor megtört a jég: Fernando Alonso McLarenje kimozdult a garázsból, és elsőként kigurult a pályára.

Öt perccel később Ricciardo Red Bullja követte, majd kicsivel 2 után Marcus Ericsson is kigurult a Sauberrel, de egy teljes kör nélkül visszatért a garázsba. Szinte azonnal utána Ricciardo másodikra is megpróbálkozott a vizes, hideg pályával, de újra mért idő nélkül zárt. Az is kiderült, miért: megjárta a kavicságyat a Red Bull-lal.

riccikavics

Fél négy után újabb mérföldkőhöz érkezett a nap: a szerdára bejelentett Lance Stroll helyett Robert Kubica vitte ki a Williams-Mercedest a pályára.

Négy előtt pár perccel Brendon Hartleyn és a Toro Rosso-Hondán volt a sor, ők is megnézték maguknak a pályát.

A nap első teljes körére, azaz idejére 17:46-ig kellett várni, Alonso követte el: 2:21.268. Ekkor egyébként már két autó volt egyszerre a pályán, a spanyolhoz Brendon Hartley csatlakozott.

Alfa-Sauber Marcus Ericssonnal a kormánynál
Alfa-Sauber Marcus Ericssonnal a kormánynál

Végül még egy körre sor került, ezt is Alonso futotta a nap utolsó percében 18 órakor, és meg is javította a legjobbját, 2:18.545-tel zárta a napot.

A napot, ami végülis teljesen használhatatlannak mondható: két kört futott a McLaren, megnézte a pályát a Red Bull, az Alfa, a Toro Rosso és a Williams; a Ferrari, a Renault, a Mercedes, a Force India és a Haas ki sem dugta az orrát.

Folytatás csütörtökön, vélhetően, de főleg remélhetőleg jobb időben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?