Judit
3 °C
7 °C

Kivizsgálták: a glória védte meg Leclerc sisakját Alonso szárnyától

2018.12.06. 17:49

Az FIA kivizsgálta Nico Hülkenberg, Fernando Alonso és Charles Leclerc spái, augusztusi rajtbalesetét, amikor a német Renault-ja hátulról beleszaladt a spanyol McLarenjébe, és átlökte azt a monacói Alfáján.

Senki nem sérült meg a látványos bukásban - mint kiderült, lehet, hogy Leclerc az idén bevezetett fejvédő keretnek, a glóriának (halo) köszönhetően nem. Ami biztos, a sisakját nem érte ütés, mert a halo felfogta a McLarent.

A rengeteg féle szögből felvett eset összes videóját, illetve az összes adatot kielemezték, és megállapították, hogy a McLaren

  • kerekei és törzse nem találkoztak volna Leclerc sisakjával a glória nélkül sem
  • Alonso kocsijának első szárnya viszont elkapta volna a sisakot, a kontakt a sisakplexinél lett volna - ha addigra a halo nem fogja fel a repülő autót

  • hogy a szárny és a plexi kontaktját elbírta-e volna a sisak, illetve hogy Leclerc megsérül-e, lehetetlen megmondani

Ami tehát fix: ha nincs fejvédő, a McLaren első légterelője találkozik Leclerc bukósisakjával, ami biztosan sérül.

leclercnando

A becsapódásnál egyébként a halo eltörte a McLaren jobb első felfüggesztését, és módosította a kontrollálatlanul sodródó autótest haladási irányát. Leclerc és Alonso kocsija között 30 kilométer/órás különbség volt, nagyjából 90 fokos szögben kapta el egyik a másikat - írja az Autosport.com.

Az elmúlt években, ezév elejéig rengeteg vita volt a glória bevezetéséről, mert sokak szerint elcsúfítja az autókat. A Leclerc-Alonso-vizsgálat végeztével a vita értelmetlen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?