Leclerc a falban, Bottas körrekorddal a pole-ban

GettyImages-1145455933
2019.04.27. 17:03

Hihetetlenül izgalmas volt az Azerbajdzsáni Nagydíj közel kétórás időmérő edzője. Kubica és Leclerc is összetörte az autóját, a Mercedes feltámadt, Vettel csak a harmadik helyről rajtolhat vasárnap. 

Q1

Az elsőt etap ott folytatódott, ahol a harmadik edzés abbamaradt – nyolc perccel a kezdés után Leclerc megfutotta a hétvége eddigi leggyorsabb körét 1:41.426-tal. Ezzel az idővel sem a két Mercedes, sem Vettel nem tudott mit kezdeni, nem úgy a boxból rajtoló Pierre Gasly, aki egy őrült nagy körrel – 1:41.335-ös idővel – megnyerte az első etapot. 

Verstappen a negyedik lett a másik Red Bullal, a top 10-be még McLarenes Carlos Sainz, a két Alfa Romeo és a Toro Rosso-s Albon fért be. A Haasnak már nem ment jól, Magnussen a 14., Grosjean pedig csak 17. helyen végzett, így idén először nem jutott be mindkét Haas-pilóta a Q3-ba. A francia mellett még Hülkenberg (Renault), Stroll (Racing Point) és a két Williams esett ki, Robert Kubica ráadásul az autóját is összetörte, ami miatt le kellett állítani az edzést.

Q2

A második etap sem múlt el baleset nélkül: Charles Leclerc a Q2 közepén hibázott, ráadásul úgy, hogy biztos továbbjutó ideje volt. A Ferrari fiatal pilótája pont ugyanott törte össze az autóját, mint Kubica. A baleset után csak annyit mondott a rádióban, "Hülye vagyok".

Leclerc egyébként közepes keverékkel futotta a leggyorsabb körét a Q2-ben, és mivel az autója és a kerekei is tönkrementek, így egy új szett közepessel indulhat majd a futamon a 10. helyről.

A drámaira sikerült második etapot végül Max Verstappen nyerte meg magabiztosan, rajta kívül a két Mercedes, Vettel, Norris, Perez, Kvjat, és kisebb meglepetésre a két Alfa Romeo jutot be a Q3-ba. Sainz, Ricciardo, Albon, Magnussen és Gasly kiestek.

Q3

Az utolsó szakaszban már nem történt baleset, viszont sem Verstappen, sem Vettel nem tudott mit kezdeni a feltámadó Mercedesszel. A szabadedzéseken szenvedő német csapat megint talált valamit a Q3-ra, különösen Bottas ment nagyot, aki kihasználta Lewis Hamilton apróbb hibáját és 59 ezreddel ismét az ötszörös brit világbajnok előtt végzett, ráadásul körrekorddal.

Vettel behozta a Ferrarit a harmadik helyre, de nem lehet különösebben elégedett, mögötte Verstappen fog rajtolni vasárnap. A további sorrend: Perez, Kvjat, Norris, Giovinazzi, Räikkönen és Leclerc. A futam vasárnap 14.10-kor fog kezdődni.

(Borítókép: Charles Leclerc balesete 2019. április 27-én. Fotó: Clive Mason / Getty Images)