Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Nem néz ki jól a Ferrarinak a monacói hétvége

2019.05.23. 12:33

Niki Lauda szellemében indult csütörtökön a monacói nagydíjhétvége, a Ferrari, a Mercedes, a Toro Rosso, a Haas-Ferrari és szinte az összes csapat festett valamilyen motívumot a kocsijára a hétfőn elhunyt F1-legenda emlékére. Vettel a háromszoros világbajnok osztrák sisakfestésére váltott.

Monacóban az első edzést 1950 óta, vagyis a kezdetektől rendezik csütörtökön - tudtuk meg az M4 megújult közvetítéséből -, és természetesen a hagyományhoz most is tartották magukat. Péntek aztán pihenőnap lesz, szombaton az utolsó edzéssel és az időmérővel már a szokásos menetrend szerint folytatódik a program.

11-kor indult a nyitótréning, a Mercedesek hamar élre álltak, 20 perc után történt az első igazi esemény: fekete zászlóval intették ki a pályáról mindkét Haas-Ferrarit. Hamar kiderült, a csapat kérte az FIA-t a beavatkozásra, ugyanis a garázsukban elment az áram, és elvesztettek mindenféle összeköttetést az autóikkal, a célegyenesben - ami itt kanyar - belógatott táblákra pedig nem reagált Romain Grosjean és Kevin Magnussen.

Az első pördülést Robert Kubica mutatta be, szokatlan helyen, a Casino-kanyarból kijövet állt keresztbe a Williams-Mercedes. Nagy mázlija volt a lengyelnek, egyrészt épp csak lekoccolta a szalagkorlátot, őt pedig nem találta el másik autó. Menetirányba állt, és ment tovább.

Vettel monacói Niki Lauda-sisakja
Vettel monacói Niki Lauda-sisakja

Nem sokkal utána az első kanyarban a mclarenes Lando Norris fordult meg ipszilonnal: kiszaladt a bukótérbe, és csak így tudott visszatérni a pályára.

Az időlistán közben a Ferrari befogta a Mercedeseket, de azok a hajrára újra elléptek pár tizeddel. Verstappen a Red Bull-lal be tudott ékelődni közéjük, Leclerc előzte Vettelt a ferraris 4-5. helyen. Hamilton állt az élen, Bottas volt a harmadik.

Hamilton, Verstappen, Bottas, a sorrend nem változott a végéig, és iszonyú szoros maradt: 59 ezredet kapott a Holland, 72 ezredet a finn a világbajnoktól. Leclerc 3, Vettel a már jelentős 7 tizeddel állt az angol mögött.

Délután három órától jött a folytatás.

A 2. edzést pár elfékezés színesítette, szerencsére George Russel meg tudta fogni a Williamset, Hamilton a Mercedest az első kanyarban, visszatolattak a bukótérből.

Az élen is egyhangúbb lett sajnos az élet, a két Mercedes csatájává szűkült az edzés, Hamilton és Bottas felváltva vezettek. Vettel sorolt be mögéjük, da a délelőtti héttizedes lemaradásán nem tudott csökkenteni.

A Red Bull-osok törtek előre, Gasly, a Toro Rossóval - egészen váratlanul és kiválóan - Alex Albon és Verstappen ebben a sorrendben állt a 4-6. helyen.

18 perccel a vége előtt Vettel okozott riadalmat a Ferrarinál, a St. Devote-ban (első kanyar) nem tudott elfordulni,

de már a menekülőútra sem tudta ráengedni a kocsit, kerekeit blokkolva csúszott a gumikordon felé a gép, de épp megállt előtte. Visszatolatott, és ment tovább.

Az utolsó negyedórában a top 10-ben nem változott a sorrend, ami különösen Leclerc-nek volt rossz hír, ugyanis csak 10. lett, fél másodperccel még Vetteltől is elmaradt. Megelőzte többek között Kimi Räikkönen is, aki a tízbe hozta az Alfát, kilencedikként zárt.

Monacóban a péntek szünnap az F1-nek, szombat délben jön a harmadik edzés, majd az időmérő háromtól.