F1-autó félmeztelenül, Spában

2019.08.30. 13:05

Nagyobb incidens nélkül ért véget a Forma-1-es Belga Nagydíj első szabadedzése péntek délben, Spában, a két Ferrari végzett az élen. Az elején a Red Bullok vezettek, de aztán élre állt Sebastian Vettel és Charles Leclerc, és az időlista élén is maradtak a leintésig.

Max Verstappen végzett harmadikként egy Red Bullal, új csapattársa, az előléptetett Alex Albon nagyon erősen nyitott, csak 77 ezreddel volt lassabb a hollandnál, a negyedik helyen. Most vezette először a Red Bull-Hondát, bemutatkozása eddig szenzációs. A futama nehéz lesz, motorcsere miatt - megkapta a legújabb Hondát - a mezőny végére sorolják a startnál.

A Mercedesek lassan indultak, Hamilton autóproblémák miatt - gond volt a gázpedállal és a telemetriával, azaz a számítógépes rendszerrel -, egy órán át vesztegelt a depóban, de így is alig maradt el az ötödik Bottastól. Másodpercen kívül kerültek Vettel Ferrarijához képest, de csak közepes gumikat használtak, míg az olaszok - meg a Red Bull - lágyakat.

A legélesebb esemény fél óra után történt, a pálya leggyorsabb pontján, a Kamel-egyenesben elszállt Lance Stroll Racing Point-Mercedesének motorburkolata, majdnem egy kört félmeztelenül tett meg a kocsi, útban vissza a depóba. Így is a nagyszerű 7. idővel zárt a kanadai pilóta.

A lesérült Kimi Räikkönen lába elég jól bírta, 13. lett a finn, megverte a csapattársát, így nem valószínű, hogy szükség lesz a tartaléknak berendelt Marcus Ericssonra, aki amerikai Indycar-futamát hagyja ki a hétvégi F1 helyett.

A második edzést délután több mint hat tized előnnyel megnyerte Leclerc, megelőzte az élen Vettelt. Feljött a Mercedes, Bottas harmadik, Hamilton negyedik lett, mindkettő közel Vettelhez, de távol Leclerc-től.

Visszaestek a Red Bullok, Verstappen csak hatodik, Albon tizedikként zárta a napot, utóbbi így is remekül indult új csapatánál.

Az ötödik idő Sergio Perezé, akinek csak az rontotta el kicsit a napját, hogy kocsija öt perccel a leintés előtt füstölögve állt meg. Az új Mercedes-motorral lehetett gond, a tréning sárga zászló alatt ért véget, gyakorlatilag öt perccel korábban.

Räikkönen lába rendben, hetedik lett, szuper eredmény az alfástól.

A harmadik szabadedzés szombat délben kezdődik.