Évek óta az első információk szivárogtak ki Schumacherről

GettyImages-148947657
2019.09.12. 19:51
A héten egy párizsi kórházban kezelték Michael Schumachert, az egyetlen hétszeres Forma-1-es világbajnok autóversenyzőt. Közel hat évvel ezelőtti síbalesete óta szinte semmit nem tudunk róla. Mi lehet vele, és miért titkolják annyira az állapotát?

2014 júniusában közölték, hogy a súlyos balesetet szenvedő, féléven át kómában fekvő Michael Schumacher magához tért. Ekkor már egy svájci kórházban kezelték, ahonnan az év szeptemberében szállították svájci otthonába, ahol klinikai körülményeket teremtettek neki.

Öt éven át saját házában folytatta a felépülést, és talán ennek is köszönhető, hogy az állapotáról semmi nem szivárgott ki. Felesége, Corinna Schumacher rettentő szigorúan védte a privát szféráját, sokáig nem is jött semmilyen információ a családtól arról, hogy van a volt autóversenyző.

Morzsákat lehetett elcsípni a család barátaitól, Schumacher volt Forma-1-es főnökeitől, akik időnként meglátogatták: Ross Brawn, aki jelenleg az F1 technikai irányítója és Jean Todt, az FIA, a Nemzetközi Autós Szövetség elnöke itt-ott el-elejtett néhány szót a hogylétéről, de konkrétumokat alig árultak el.

Mintegy négy évnyi csend után az első hitelesnek tűnő információt viszont éppen Todt közölte múlt decemberben, amikor arra utalt, hogy Schumacheréknél, pontosabban a pilótával együtt nézte a múlt szezon egyik utolsó F1-futamát. Idén nyár elején hasonlóan nyilatkozott (bízzunk benne, hogy nem csak az előző évi szavait kapta fel a sajtó), de a család, illetve a már Mick Schumachernek, Michael Schumacher F2-ben versenyző 20 éves fiának sajtóját is intéző Sabine Kehm soha semmit nem erősített meg.

Hétfőn ugyanakkor Franciaországból érkeztek hírek Schumacherről, a Le Parisien című lap értesült róla, hogy az 50 éves volt klasszist a párizsi Pompidou kórházba szállították, sőt azt is tudni vélik, hogy őssejtkezelésen esett át. 

A világsajtó aztán egy pompidou-s ápolónő vagy doktornő szavait kapta fel, aki elárulta, hogy "Schumacher magánál van". Ezt lehet új információnak vélni, de onnan, hogy nincs kómában, illetve Todt korábbi nyilatkozataiból már erősen egyértelműnek tűnt, hogy

a versenyző tudatánál van, és képes valamilyen szintű kommunikációra.

Ezt látszik alátámasztani az is, hogy Todt most Párizsban háromnegyed órán át volt bent nála.

Érdekesebb új információnak tűnik, hogy ki és milyen terápiának vetette alá Schumachert Párizsban? A Parisien ezt is kiderítette. Azt állítják, Philippe Menasche, az őssejtkutatás szívsebész úttörője kezelte a bajnokot, idén már harmadszor, ugyanis szerintük volt már két párizsi útja, ám azokat sikerült teljes titokban tartani. A Schumacher-menedzsment a héten nem cáfolt semmit, igaz nem is erősített meg a szivárgó információkat.

Ne maradjon le semmiről!

Menasche személyéből és szakterületéből talán összerakhatunk valamit Schumacher állapotáról, bár nagyon keveset tudunk, de azt igen, hogy a professzor szív- és érrendszeri őssejtkutatással foglalkozik. Az őssejtterápia nagyon leegyszerűsítve annyit jelent, hogy az elhalt vagy gyenge sejteket igyekeznek új, életerős sejtekkel helyettesíteni és egészséges szövetet létre hozni. Menasche területe a szív, szívbetegeket kezel, és próbál olyanokon is segíteni, akiknél a létfontosságú szerv erősen károsodott, kvázi reménytelen állapotba kerültek. Magyarul: célja, hogy újraépítse a szívet, már amennyire ez jelenleg lehetséges.

Ha Menasche a szívre specializálódott, feltételezhető, hogy Schumachernél is hasonló területen dolgozott. Hogy mit, illetve hogy mennyire létfontosságú a munkája a világbajnoknál, nem tudni, maximum találgatni lehetne.

biztosat ugyanis nem tudunk Schumacher állapotáról immár majdnem hat éve.

Többen kritizálták emiatt Corinna Schumachert. Most épp Nick Fry, aki Schumacher utolsó csapatánál, a Mercedesnél volt a versenyző egyik főnöke, számon kérte a családon, hogy miért nem árulnak el semmit, miközben az egész világ aggódik Schumacherért, és tudni szeretnének róla valamit, még ha csak morzsákat is.

Csakhogy könnyen lehet, hogy nem, illetve nem csak a feleség az, aki a teljes titoktartás mellett döntött. Több helyen is megjelent, hogy ő csak a pilóta kívánságát teljesíti, azaz megbeszélték, ha valami történne Schumacherrel, és nincs megfelelő állapotban, akkor zárják el a nyilvánosságtól. Teljesen természetes, hogy ilyen felmerül egy autóversenyzőnél, Schumacher életveszélyben töltötte kvázi minden napját munkájából adódóan, és visszavonulásai után sem lassított.

Amikor 2006-ban először hagyta ott a Forma-1-et, motorversenyeken indult. Aztán esett egy nagyot, és visszavett. Majd a második búcsúja után az egyik kedvenc hobbiját, a szintén nem veszélytelen síelést továbbra is űzte. Vagyis botorság lenne kizárólag Corinnát okolni amiatt, hogy nem tudunk semmit.

Ami most már erősen sejthető, hogy Schumacher magánál van, valamilyen módon képes lehet kommunikálni, de hogy milyen szinten, az kérdés. Lehet, hogy ez csak szemkontaktust jelent, de több mint valószínű, hogy

Schumacher tud a külvilágról és arról, ami körülötte történik. 

Ami biztos, hogy Schumacher lábadozása folytatódik, ahogy a család ez év elején közölte, "a legjobb kezekben van, és mindent megteszünk érte, ami lehetséges".

(Borítókép: Michael Schumacher Hockenheimben 2012-ben. Fotó: Lars Baron / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport