Az F1 annyira zöldül, hogy a világ legszennyezőbb olajcégével szerződtek le

2020.03.11. 09:15

Három éve vette át a Liberty Media a Forma-1 irányítását, ez idő alatt pedig először tudták bővíteni az F1 portfólióját globális partnerrel – kedden bejelentették, hogy a szaúdi olajcég, az Aramco lett a sorozat újabb főszponzora, csatlakozva a DHL, az Emirates, a Heineken, a Pirelli és a Rolex eddigi ötöséhez.

A megállapodással van viszont egy probléma. Miközben a Forma-1 célja, hogy 10 éven belül a sorozatban használt motorok mellett a teljes sorozat karbonsemleges legyen, a sorban hat világbajnoki címet szerző Mercedes pedig jelezte, hogy szeretnék elérni, hogy ők már idén is elérjék a karbonsemlegességet,

a friss partnerként bejelentett Aramco a világ legszennyezőbb vállalata.

A Climate Accountability Institute 2019. októberi elemzése alapján (pdf) az Aramco 1965-2017 között 59,26 milliárd tonna CO2-ekvivalens kibocsátással bírt, ezzel a világ üvegházgáz-kibocsátásának 4,38%-áért felelt egyedül.

A lista persze torzít némileg, hiszen az üvegházgáz-kibocsátás 90 százaléka az olajcégek által értékesített termékek felhasználásakor jelentkezik, és csupán tizede a nyersanyagok kitermelésekor, finomításakor és szállításakor. Vagyis a Climate Accountability Institute által összeállított húszas lista inkább azt mutatja meg, mely cégek profitáltak közvetlenül a legtöbbet abból, hogy döntően fosszilis energia felhasználására volt berendezkedve a világ a 20. században.

Közülük találta meg a legnagyobb szennyezőt a zöld irányba tolódó Forma-1. A választás persze nem lehet véletlen, az országban történő borzalmakat a sporttal feledtető Szaúd-Arábia grandiózus projekttel szállna be a Forma-1-be, és egy ilyen megállapodás azt erősítheti, hogy egyre nagyobb eséllyel pályáznak a futamrendezésre.

A bejelentésben a Forma-1, illetve az Aramco vezetői is azt közölték, hogy céljuk a tisztább energiaforrások előállításának elősegítése, és az új mobilitási technológiák fejlesztésének támogatása.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.