Lélegeztetőgépeket gyártana a Ferrari a víruskrízisben

2020.03.20. 14:18

Lélegeztető-készülékeket, vagy az ehhez szükséges eszközöket készítenének a Ferrari, a McLaren, a Red Bull Racing és más Forma-1-es istállók gyáraiban - írja a BBC. Az F1-szezon legalább júniusig nem kezdődik el, így a csapatok szabad kapacitásukat a koronavírus-járvány elleni küzdelemre fordítanák.

Olaszországban a Ferrari és az anyacég FIAT tárgyal a kormánnyal, hogyan tehetnék a leghasznosabbá magukat a betegség elleni küzdelemben. Angliában a már említettek mellett a Mercedes és a Williams is segítene a gépek vagy alkatrészeik gyártásával.

Olaszország a koronavírus európai gócpontja, már több mint 3000-en haltak meg, de Nagy-Britanniában is napról napra nő a megbetegedések és a halálozások száma, úgy tudni, még 20 ezer lélegeztetőgépre lenne szükség. Az idei első hat Forma-1-es futamot törölték vagy későbbre halasztották, és kérdéses, hogy a hetediken, június elején, Bakuban el tudják-e kezdeni az idényt.

Az FIA úgy gondolkodik, hogy ha az augusztusi nyári szünetet törlik, sok versenyt be tudnak pótolni, ezért a nyári kötelező kéthetes F1-es gyárbezárást március-áprilisra hozta át, ebben az időszakban kell teljesen leállniuk a csapatoknak. A vírusban szükséges eszközöket viszont valószínűleg szabadon gyárthatnák a korlátozó periódus alatt is.