Norris majdnem elkapta Verstappent az Osztrák Nagydíj időmérőjén

GettyImages-1326795986
2021.07.03. 16:19
A holland vb-éllovas szoros időmérőt nyert a remeklő Lando Norris előtt, míg a harmadik rajthelyet Sergio Pérez szerezte meg. Elbukott a Mercedes.

Elérkeztünk az idei F1-es szezon első tripla hétvégéjének utolsó versenyéhez, az Osztrák Nagydíjhoz. A pénteki nap vegyes képet mutatott, már ami az erősorrendet illeti, ugyanis nagyon úgy fest, hogy a puhább gumikiosztásnak és a hűvösebb időjárásnak hála, a Mercedes utolérte a Red Bull-t. Azonban az időmérő napjára ismét melegebb lett a levegő, és az aszfalt hőmérséklete is, és ezzel a Red Bull újra némileg lépéselőnybe került, amit jól prezentált a harmadik szabadedzés, amit Max Verstappen nyert, 1:04.591-es kört futva, amivel bő fél másodpercet adott a Mercedeseknek. Ami az érdekességét adja a futamnak, hogy vasárnapra ismét hűvösebb időt jósolnak, amivel a Mercedes ismét meccsben lehet az osztrákokkal. Ami a holland mögötti sorrendet illeti, Bottas, Hamilton, Gasly, Giovinazzi, Sainz, Perez, Alonso, Leclerc és Vettel volt az első tíz helyen.

Két ember biztosan boldog volt ma a rajtrácson az eredményektől függetlenül. Az egyik Lewis Hamilton, aki 2023-ig hosszabbított a Mercedes csapatával, így két évig még biztosan az F1-ben marad a hétszeres világbajnok és címvédő brit.

A másik boldog versenyző pedig Sebastian Vettel volt, aki az időmérő napján ünnepelte 34. születésnapját. A négyszeres világbajnok egy erős pontszerzéssel biztosan boldog lenne vasárnap...

Az időmérő előtti főpróba tehát Verstappennek sikerült a legjobban, ám a pénteki nap is bizonyította, hogy a Mercedest sem szabad lebecsülni. Mellettük az AlphaTauri és az Alfa Romeo is bizakodhatott egy jó kvalifikációban.

Q1

Verstappen nem szórakozott, és 1:04.249-cel, a hétvége eddigi leggyorsabb körével az élre állt. Mögé Hamilton jött be, de hátránya 257 ezred volt.

Mögöttük Bottas, Sainz, Norris, Pérez, Ricciardo, Leclerc, Räikkönen és Giovinazzi volt az első tíz helyen, azonban ezek még csak az első pengeváltások voltak az időmérőn. A Williams erejét mutatta, hogy Russell megint ott tanyázott egy ideig a 10. helyen és esélye volt akár a Q3-ba is bejutni. Záporoztak a jó köridők, Norris 96 ezredre megközelítette Verstappent, de Alonso is feljött a harmadik helyre. Ami a kiesőket illeti, végül az eddig remeklő Räikkönen mellett Ocon, Latifi, Schumacher és Mazepin nem tudott bejutni a Q2-be.

Q2

Az időmérő középső szakaszán jöhetett a taktikázás a gumikkal, hiszen aki a közepeseken tudott bejutni a Q3-ba, az taktikai előnybe kerülhetett a versenyre, ugyanis azzal a gumival kell rajtolni, amivel a Q2-ben a legjobb körét futotta a versenyző. Egy keményebb keveréken kezdett verseny pedig sokat hozhat később a versenyző konyhájára. Pérez volt az első, aki a pályára hajtott a sárga oldalfalú közepeseken, és 1:04.554-es idejével reménykedhetett is a továbbjutásban.

Pérez mellett Hamilton, Bottas, Verstappen, Ricciardo, Norris, Leclerc és Sainz is a közepes keveréken kísérelt meg továbbjutni az időmérő harmadik szakaszába. 

Hamilton ugyan megverte Pérezt, de jött Verstappen és 1:04.208-cal átvette a vezetést, míg Bottas csak a negyedik volt, ám pár másodperccel később Gasly elvette ezt a helyet a finntől. Vettel remekelt a lágyakon, de a nagy meglepetést Norris szolgáltatta, aki a közepeseken Verstappen mögé jött be. Emlékezzünk, hogy a fiatal brit a múlt heti időmérő edzésen is sziporkázott, majd jó versenyt is futott, valamint élete első dobogóját is itt szerezte tavaly. A két Ferrarinak azonban nem volt meg a tempója, hogy a közepeseken bejussanak a Q3-ba, szükség volt a lágyakra. Remekelt a Williams ásza, George Russell, akinek jó esélye volt egy Q3-as szereplésre.

Jöhettek az utolsó gyors körök a Q2-ben. A nagy forgalom áldozata Alonso lett, akit az utolsó kanyarban a friss szülinapos Vettel tartott fel a lehető legrosszabbkor, a spanyol gyors körének a végén. Vettelnek kinézett egy rajtbüntetés...

Ezzel a kétszeres világbajnok kiesett, mellette Ricciardo, Giovinazzi és a két Ferrari nem jutott tovább. A hétvége eddigi csodája Russell nevéhez fűződött, ugyanis a fiatal tehetség a közepes keveréken bejutott a legjobb tízbe!

A visszajátszásokon látszott, hogy Vettel rögtön elnézést kért Alonsótól a célegyenesben, ám őt nem lehetett még megnyugtatni, teljes erőből üvöltött a rádión a csalódott világbajnok, hiszen ez a továbbjutásába került.

Q3

Az időmérő fő kérdése azt volt, hogy tud-e a Mercedes extra időt találni a pályán Verstappen ellen. A szép számmal kilátogató holland szurkolótábor természetesen reménykedett benne, hogy nem... 1:03.720-szal Verstappen be is jött az élre, de mögé nem Hamilton, hanem a remeklő Norris jött be 1.03.958-cal McLarennel. A Mercedesnek tehát az első sorért is küszködnie kellett. Azonban egy lövése még mindenkinek volt...

Norris tovább folytatta remeklését és lila első szektort futott az utolsó gyors körén. Középen is csak 11 ezredre volt Verstappentől. Végül mindössze 48 ezredre maradt el a hollandtól. Pérez bejött a harmadik helyre, Hamilton csak a negyedik lett, míg Bottas csak az ötödik. A Williamsszel Russell is remekelt és a kilencedik helyen zárt.

A verseny vasárnap magyar idő szerint 15.00 órakor rajtol.

A teljes rajtsorrend:

1. sor:
Max Verstappen (holland, Red Bull)
Lando Norris (brit, McLaren)

2. sor:
Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)
Lewis Hamilton (brit, Mercedes)

3. sor:
Valtteri Bottas (finn, Mercedes)
Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri)

4. sor:
Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri)
Sebastian Vettel (német, Aston Martin)

5. sor:
George Russell (brit, Williams)
Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)

6. sor:
Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari)
Charles Leclerc (monacói, Ferrari)

7. sor:
Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren)
Fernando Alonso (spanyol, Alpine)

8. sor:
Antonio Giovinazzi (olasz, Alfa Romeo)
Kimi Räikkönen (finn, Alfa Romeo)

9. sor:
Esteban Ocon (francia, Alpine)
Nicholas Latifi (kanadai, Williams)

10. sor:
Mick Schumacher (német, Haas)
Nyikita Mazepin (orosz, Haas)

Ezt a cikket az Index szakmai együttműködő partnere, az egyForma készítette.

(Borítókép:  Christian Bruna / Pool / Getty Images)