Hamilton büntetése után Bottasé a pole Isztambulban

GettyImages-1345664227
2021.10.09. 15:21
Lewis Hamilton volt a leggyorsabb a Török Nagydíj szombati időmérőjén, de a büntetése miatt csak a 11. helyről vághat majd neki a felzárkózásnak. A pole pozíció így csapattársáé, Valtteri Bottasé lesz vasárnap.

Két héttel a kaotikus Orosz Nagydíj után Isztambulban, a Török Nagydíj helyszínén folytatódik az idei F1-es szezon. Lewis Hamilton 100. győzelmét aratta Szocsiban, így abszolút rekorderként áll a futamgyőzelmek számát tekintve. A brit ezzel a győzelemmel jelenleg két ponttal vezeti a világbajnoki tabellát. 

A pénteki nap is bizakodásra adhatott okot a hétszeres brit világbajnoknak, ugyanis mindkét szabadedzésen nyerni tudott, méghozzá pályarekorddal. A szombati utolsó gyakorlást azonban meglepő módon már az Alpha Tauri pilótája, Pierre Gasly vitte el.

A harmadik szabadedzés már nedves körülmények között zajlott, az intermediate gumiké (köztes esőgumiké) volt a főszerep, a vízátfolyások uralták a pályát.

Pár kicsúszásnál azonban több incidens nem történt, a pilóták ép bőrrel megúszták a nedves időjárási körülményeket.

Az időmérő előtt már felszáradó pályát jelentettek Isztambulból, így a Pirelli által erre a hétvégére biztosított, C2-C3-C4-es száraz pályás gumiké lehet kezdetben a főszerep. Esős etapokra is hatalmas esély van a kvalifikáción, az előrejelzések szerint több mint 50%, de a csapatok monitora pár perccel a kvalifikáció kezdete előtt már 100%-os valószínűséget jelzett az eső megérkezésére.

Ami biztos: Lewis Hamilton tíz rajthelyes büntetést kap a vasárnapi futamra a belső égésű V6-os motorelem cseréje miatt. Szocsiban Max Verstappené volt a hátrány, most a brit pilóta zárkózhat fel a középmezőny sűrűjéből.

Q1

Valóban 100% az eső érkezése. A Q1 kezdetén az összes pilóta felsorakozott a bokszkijáratnál, hogy minél előbb megfuthassa a slick gumis körét. 

Három perc, és itt az eső...

– jelezte Peter Bonnington, Lewis Hamilton versenymérnöke.

Hatalmas nyomás volt a pilótákon. Carlos Sainz és Max Verstappen is eldobta az autóját a felvezető körön, Lewis Hamilton is hibázott a gyors körén, amit a versenyigazgatóság következetesen el is vett tőle. A pályán még több nedves rész volt ekkor, a slick gumikkal mindenki a határon autózott.

A 12. percben Lewis Hamilton és Valtteri Bottas állt az élen. A brit idejét Verstappen javította meg 1:26.692-es idővel. Időközben az eső is megérkezett, de még záporoztak a gyors körök. A 10. percben Bottas, Norris, Verstappen volt az első három sorrendje.

A 11-es kanyarnál enyhe esőzés kezdődött, öt perccel az etap vége előtt Gasly, Alonso és Leclerc volt az első három sorrendje, a száraz pályás gumik még mindig elegendőek voltak.

Az utolsó próbálkozásokra a gyors körök tovább javultak, ismét Hamilton állt az élre. 

George Russell is szép időt autózott, a 11. helyen jutott tovább, valamint Mick Schumacher a bravúros 14. hellyel került a Q2-be.

A kiesők között meglepetésre Ricciardo, Latifi, Giovinazzi, Räikkönen és Mazepin szerepelt.

Q2

Tovább gyülekeztek az esőfelhők az Isztambul Park felett. Kockázatos volt várni a gyors körökkel, így a Q2 kezdetekor minden pilóta a pályára hajtott. Bottas nyitott az élen 1:24.142-es idővel, Alonso, Gasly a második és harmadik helyen volt a 10. percben.

Nem sokkal később már a Hamilton–Verstappen kettős állt az élen, ekkor már a mezőny nagy része közepes keverékeken próbálkozott, ami száraz pályás körülmények esetén az ideális választás a futam kezdetére. 

Leclerc a célegyenesre ráfordulva pördült meg, a megforgás szerencsés kimenetelű volt, de a monacói gyors körébe került.

Fernando Alonso szenzációs köröket autózott, az etap vége előtt két perccel az előkelő harmadik helyre jött fel, Charles Leclerc a hetedik helyen jutott tovább.

A kiesők sorrendben: Vettel, Ocon, Russell, Schumacher és Sainz.

Q3

Az várva várt eső a Q3 kezdetére nem érkezett meg, legalábbis olyan mértékben, ahogy azt vártuk. Lewis Hamilton kezdte meg elsőként a mért körök teljesítését, de a mögötte érkező Valtteri Bottas gyorsabbnak bizonyult, a finn az élen kezdett. Az első próbálkozások után Bottas, Hamilton, Verstappen, Gasly, Pérez volt az első öt sorrendje.

Az utolsó gyors körökre Lewis Hamilton célja egyértelműen az első hely megszerzése volt, a brit világbajnoknak ugyanis bele kellett kalkulálnia a 10 helyes rajtbüntetést is.

Pierre Gasly mindenkinél gyorsabb, lila első szektorral nyitott, az utolsó szektorban azonban vétett, így a francia nem tudott javítani. Max Verstappen sem javított, csak a harmadik helyen futott be. Valtteri Bottas körét Hamilton megjavította, de a finn így is az első rajtkockából rajtolhat az Isztambul Parkban. Lewis Hamilton a büntetése után a 11. helyről vághat majd neki a felzárkózásnak.

Időmérő utáni interjúk

Lewis Hamilton:

Trükkös volt ez az időmérő, voltak nedves foltok a pályán, így nehéz volt felmelegíteni a slickeket. Holnap mindent beleadok, nagy kihívás előtt állok. Úgy gondolom, nem lesz nagyon egyszerű előzni, mindenki azonos abroncsokon, nehéz lesz pozíciókat nyerni. Remélem, egy jó versenyt tudunk adni a szurkolóknak.

Valtteri Bottas:

Jól sikerült az időmérő, de nem volt könnyű, az utolsó gyors körömön veszítettem, de csapatként ez egy nagyszerű eredmény. Lewis minimalizálta a károkat. A saját versenymere fogok koncentrálni holnap, remélem, hogy jó tempóm lesz."

Max Verstappen:

Elég nehéz volt az időmérő, de a tegnapi naphoz képest sokat javultunk, ezt majd ki kell vizsgálnunk, mivel nem volt esélyem a pole-ra. Ez volt ma a maxium, holnap a második helyről indulhatunk, ezért boldog vagyok.

A hétvége programja a vasárnap 14.00-tól rajtoló futammal zárul.

Ezt a cikket az Index szakmai együttműködő partnere, az egyForma készítette.

(Borítókép: Umit Bektas / Pool / Getty Images)