Az év legszorosabb időmérőjén Verstappené lett a pole

GettyImages-1431594932
2022.10.08. 09:24
Max Verstappen az élről indulhat Suzukában a győzelemért és a bajnokavatásért a vasárnapi futamon. A második helyről Charles Leclerc, a harmadikról Carlos Sainz várja majd a piros lámpák kialvását.

Az F1-es mezőny hétvégén a legendás Suzukában, a Japán Nagydíj helyszínén méretteti meg magát. A 2022-es szezonban jó eséllyel már most bajnokot avathatunk, Max Verstappen személyében. A holland egyébként már Szingapúrban is hangsúlyozta, hogy több szálon kötődik Suzukához, így legszívesebben itt ünnepelné második világbajnoki címét. A címvédő első F1-es szabadedzését itt teljesítette, valamint Japán a Honda hazája, ami ugyancsak meghatározó kötődés a Red Bull számára. Annak ellenére, hogy a Honda, mint motorszállító 2021-ben hivatalosan is kivonult az F1-ből, a Milton Keynes-i alakulat erőforrásai jelenleg is a japán gyártó gyárában készülnek.

A pénteki napot egyértelműen az eső határozta meg. Mindkét szabadedzést nedves körülmények uralták, így a valódi, száraz pályás erőviszonyok rejtve maradtak. Az első gyakorláson Fernando Alonso, a másodikon pedig George Russell zárt az élen. Mick Schumacher rommá törte az Haast az FP1-en, ami nem túl jó ajánlólevél a német számára a következő szezonra... 

A szombat délelőtti gyakorláson, már száraz pályán a címvédő Max Verstappen győzedelmeskedett, az időjárás előrejelzés az időmérő edzésre is hasonlóan kedvező körülményeket jósolt.

A hajnali nagy bejelentések Suzukában sem maradhattak el. A pilótakeringő tovább folytatódott, ugyanis immáron hivatalos, hogy Pierre Gasly jövőre az Alpine-nál folytatja pályafutását, Esteban Ocon csapattársaként. Nyck de Vries is megkapta élete lehetőségét, a holland kétszeres Formula-E bajnok 2022-ben az Alpha Taurinál lesz főállású versenyző.

Nyck de Vries egy igen magasan képzett pilóta, aki megnyerte az összes bajnokságot, amiben versenyzett, és számos futamgyőzelmet és bajnoki címet tudhat magáénak. Itt volt az ideje, hogy teljes értékű pilótává váljon az F1-ben. Biztos vagyok benne, hogy Juki és Nyck nagyon erős párost fognak alkotni”

– nyilatkozta Franz Tost, az Alpha Tauri csapatfőnöke.

2023-tól immár hivatalosan is az Alpha Tauri pilótája vagyok, elképesztő időszak következik számomra. Meg szeretném köszönni a csapatnak és a Red Bullnak, hogy lehetőséget adtak nekem a Forma-1-ben versenyezni. Az F1 volt a gyerekkori álmom, és hálás vagyok, hogy most beteljesíthetem.”

– mondta Nyck De Vries, az Alpha Tauri újdonsült pilótája.

Q1

A csapatok már  száraz pályás beállításokkal teljesítettek. Max Verstappen hamar az élre állt, a holland 1:30.224-es idővel vette át a vezetést, amivel végül meg is nyerte a Q1-et. Az AlphaTauris pilóták folyamatosan szenvedtek a pályán, Gasly és Cunoda is a fékekre panaszkodott csapatrádión.

Az utolsó percekben a Mercedesnek kellett igazán a gázra lépnie, ugyanis egyik pilóta továbbjutása sem volt biztos. Végül Hamilton a nyolcadik, Russell a hatodik legjobb idővel jutott tovább a Q2-be. Fernando Alonso is bravúros kört teljesített, a spanyol kétszeres világbajnok az ötödik helyen mehetett tovább. 

A végén hatalmas tűzijáték volt a bejutásért, Mick Schumacher a tegnapi brutális autótörés ellenére továbbjutott, Sebastian Vettel is jó kört teljesített így mindketten folytathatták a menetelést a Q2-ben. 

A kiesők végül Alexander Albon, a fékekre panaszkodó Pierre Gasly, Kevin Magnussen, Lance Stroll és Nicholas Latifi lettek.

Q2

Az első mért körökkel jócskán kivárt a mezőny. Egyedül a két Ferrari szállított gyors kört amikor már tíz percen belülre ért a visszaszámláló. Végül a többiek is a gázra léptek. A leggyorsabb kört Verstappen teljesítette, a címvédő 1:30.346-al állt az élre, utána a két Ferrari következett Sainz és Leclerc sorrendben.

Mindenki a végére hagyta a leggyorsabb köröket, ráadásul a pálya állapota is folyamatosan javult. Vettel bravúros kört teljesített, amivel végül be is jutott a Q2-be, Ocon is a gázra lépett, harmadik helyet érő kört futott. Pérez átvette a vezetést, majd fél másodperccel megjavítva Verstappen legjobb idejét, ezzel a mexikói meg is nyerte a Q2-t. Alonso ismét zseniálisat jött, a spanyol világbajnok a második helyen jutott tovább.

A kiesők névsora: Daniel Ricciardo, Valtteri Bottas, Cunoda Juki, Csou Kuan-jü és Mick Schumacher.

Q3

Egyértelműen a Red Bull volt a pole pozíció legnagyobb várományosa. Az első mért körök után Verstappen állt az élen 1:29.304, utána a ferrarisok következtek Leclerc-Sainz sorrendben. Alonso továbbra is bravúros formában teljesített, a két Mercedest megelőzve a Q3 vége előtt nem sokkal az ötödik helyen állt.

Az utolsó mért körökre természetesen mindenki új lágy keverékekkel hajtott a pályára. Sebastian Vettel kissé szentimentális módon csapatrádión is elköszönt Suzukától, és kilátásba helyezte a holnapi pontszerzést is.

Leclerc bravúros körön volt de végül egy századdal lemaradt a pole-tól.

Sainz sem tudott számottevően javítani, Max Verstappen ideje végül érintetlen maradt, így a holland indulhat holnap a győzelemért és a bajnokavatásért. A második helyen Charles Leclerc, a harmadikon Carlos Sainz végzett.

A Japán Nagydíj hétvégi programja vasárnap, magyar idő szerint a 7.00-kor rajtoló futammal zárul.

Időmérő utáni interjúk

Max Verstappen:

Hihetetlenül jó itt vezetni, imádom az időmérőt, alacsony üzemanyaggal szédületes itt vezetni. Az első köröm pole-t ért, az utolsó körömben nem tudtam javítani, valószínű a leszakadó szárnyelem miatt történt ez. Az időjárásra leszek kíváncsi, esőre is van kilátás, de magabiztosan állok rajthoz."

Charles Leclerc:

Nagyon nehéz itt jó kört teljesíteni, trükkös a pálya, sajnos az abroncsok se voltak a legjobb állapotban az utolsó körömön, de közel voltunk. Nincs sok adatunk a versenyre vonatkozóan, így ez igazi kihívás lesz, főleg ha jön az eső."

Carlos Sainz:

Sikerült tiszta kört futnom egészen az utolsó kanyarig, de nagyon közel vagyunk egymáshoz az élen. Én úgy tudom, hogy a verseny során várható eső, így a harmadik hely biztató számomra, jó pozícióból várom a futamot."

Ezt a cikket az Index szakmai együttműködő partnere, az egyForma készítette.

(Borítókép: Getty Images)