Pérez simán nyert, Verstappen óriásit jött a 15. helyről rajtolva

A Formula–1-es Szaúdi Nagydíj körről körre

Székely Márton
2023.03.19. 18:07
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Rádiózott az ausztrál, hogy sérült az autója, egyből be is ment a bokszba egy új orrkúpért. Leclerc közben már a 9., Verstappen a 13. helyen áll. 

  • Fernando Alonso a második helyről remek rajtot fogott, Pérez kicsit beragadt, az első kanyarban már a spanyol fordult elsőként!

  • A versenyzők már a felvezető körön, most senki nem néz körül a bukótérben, mint az évnyitó Bahreini Nagydíjon Lance Stroll.

  • Ilyen autókkal mindig idegesek vagyunk, annyira ki vannak centizve. Tudjuk, mi történt Verstappen autójával tegnap, és szerintem sikerült is megoldanunk a problémát. Pokoli futam lesz, ha a dobogó közelébe tud érni

    – nyilatkozta az F1.com-nak Cristian Horner, a Red Bull csapatfőnöke. 

  • Nagy poént nem lőttünk le ezzel, de a csapatoknál természetesen ott vannak a nedves pályára való gumik is. 

  • Ugyan csak két Szaúdi Nagydíjt rendeztek eddig, a Safety Cart kétszer küldték pályára a versenyigazgatók, továbbá volt hat virtuális biztonsági autós fázis is. 2021-ben Mick Schumacher nagy balesete, majd az újraindítást követő kavarodás miatt kétszer is piros zászló miatt szakadt félbe a futam.

  • A 2022-es Belga Nagydíjon Max Verstappen ugyan megnyerte az időmérőt, de néhány alkatrész cseréje miatt a 14. helyről kellett rajtolnia. A futamon már a második körben a nyolcadik volt, a 12. körben pedig megelőzte Pérezt, és átvette a vezetést, végül a futamot is toronymagasan nyerte. A mostani hétvégén valószínűleg nem lesz ilyen könnyű dolga, a villámgyors és szűk utcai pályán nehezebb előzni, mint Spában. Mivel ennyire a mezőny sűrűjéből indul, egy esetleges balesetbe is sokkal könnyebb lesz belekeverednie. 

    Ön szerint megnyeri Max Verstappen a Szaúdi Nagydíjat?

  • Miután a címvédő Max Verstappen autója megadta magát a Q2-ben, a holland a 15. helyről rajtol. Az időmérőt a Sergio Pérez nyerte, ez a szaúdi pálya fekszik neki, tavaly itt szerezte élete első pole-ját, azóta sem nyert több időmérőt. Charles Leclerc ugyan a második legjobb időt autózta a kvaliban, az erőforráscsere miatt tízhelyes rajtbüntetést kapott. 

    Az Aston Martin 64 év után indulhat újra az első sorból, Fernando Alonso Roy Salvadori után folytatja a sort, aki az 1959-es Brit Nagydíjon állt utoljára az első sorban egy Astonnal. Őt George Russell követi, a negyedik helyen pedig az a Carlos Sainz áll, aki tegnap nagyon kicentizte a Q2-ből való továbbjutást. Azzal, hogy Verstappeen tegnap a Q2-ben kiesett, Sainzé a legtöbb Q3-ba jutás sorozatban. A 2021-es Abu-Dzabi nagydíj óta mind a 25 versenyen ott volt a Q3-ban. 

    Oscar Piastri élete második F1-es időmérőjén nemhogy a Q3-ba jutott, hanem a Pierre Gaslyt megelőzve fejezte be azt, az egyébként finoman szólva sem tökéletes McLarennel. 

    A 2023-as Szaúdi Nagydíj rajtsorrendje: 

    1. Sergio Pérez
    2. Fernando Alonso
    3. George Russell
    4. Carlos Sainz
    5. Lance Stroll
    6. Esteban Ocon
    7. Lewis Hamilton
    8. Oscar Piastri
    9. Pierre Gasly
    10. Nico Hulkenberg
    11. Csou Kuan-jü
    12. Charles Leclerc
    13. Kevin Magnussen 
    14. Valtteri Bottas
    15. Max Verstappen
    16. Cunoda Juki
    17. Alexander Albon
    18. Nyck de Vries
    19. Lando Norris
    20. Logan Sargeant 
  • Magyar idő szerint 18 órakor elkezdődik a 2023-as Formula–1-es idény másoodik futama, a Szaúdi Nagydíj. A Jeddah Cornniche Circuiten ez lesz a harmadik F1-es futam, 2021-ben járt itt először a száguldó cirkusz, akkor Lewis Hamilton, tavaly pedig Max Verstappen győzött. A pálya 6174 méter hosszú, 50 körös lesz a verseny. A Jeddah Corniche Circuit az F1 történetének leggyorsabb utcai pályája.