Verstappen tarthatatlan volt a szakadó esőben, Hülkenberg meglepte a mezőnyt

2023.06.17. 23:21
A Formula–1-es Kanadai Nagydíj időmérő edzését Max Verstappen nyerte, a második helyre hatalmas meglepetéssel Nico Hülkenberg jött be, míg a harmadik Fernando Alonso lett.

A pénteki nap rendhagyó módon alakult Montrealban, ugyanis az első tréning – melyet Valtteri Bottas (Alfa Romeo) nyert meg – a helyi közvetítőhálózat meghibásodása miatt mindössze öt percig tartott. Ezért az illetékesek 30 perccel meghosszabbították a második szabadedzést, ami így 90 perces volt.

A gyakorláson a Mercedes párosa volt a leggyorsabb, a hétszeres világbajnok Hamilton mögött csapattársa, a szintén brit George Russell végzett a második helyen, míg a harmadik a Ferrari spanyol pilótája, Carlos Sainz Jr. lett. A szezon eddigi valamennyi versenyén győztes Red Bull versenyzői kiszorultak a legjobb öt közül. A címvédő és a pontversenyt jelenleg is vezető holland Max Verstappen a hatodik, a mexikói Sergio Pérez pedig a nyolcadik időt autózta.

Szombaton megint az eső volt a legnagyobb ellenfél

A szombati, harmadik szabadedzésen Max Verstappen autózta a legjobb időt. A vizes aszfalton a Red Bull holland pilótája mögött a monacói Charles Leclerc (Ferrari) és a spanyol Fernando Alonso (Aston Martin) érte el a második, illetve harmadik legjobb köridőt.

A magyar idő szerint a szombat késő esti időmérő edzésre is várták az esőt, igaz, a Q1 kezdetén még száraz pálya fogadta a pilótákat. Nem kellett azonban sokáig várni a csapadékra, nagyjából negyed órával később már Sargeant jelezte, hogy a kettes kanyarban esik. A Q1-et végül Verstappen nyerte, a holland 0.630 másodperces előnnyel zárt a második helyen végző Alonso előtt. Harmadikként Hamilton jutott tovább, kiesett viszont Cunoda, Gasly, De Vries, Sargeant és Csou.

A második szakaszban egyre inkább problémát jelentett a vizes pálya, Lance Stroll az ötös kanyarban forgott meg, majd az első szárnyával le is koccolta a falat. Pár pillanattal később már az egész mezőny felrakta a lágy gumikat, igazodva az időjárási körülményekhez. Meglepetésből viszont ezúttal sem volt hiány, Sergio Pérez újra elvérzett a Q2-ben, majd erre a sorsra jutott Charles Leclerc is, a monacói pedig hangot adott nemtetszésének a csapatrádión.

Az időmérő második szakaszát meglepetésre Albon nyerte a Williamsszel, mögötte Verstappen és Norris zárta a szakaszt. Pérez és Leclercen kívül Stroll, Magnussen és Bottas búcsúzott.

A Q3-ra már szakadó esőben kanyarodtak rá a versenyautók, így nagyon fontos volt, hogy rögtön a szakasz első mért köre tökéletesre sikerüljön, mivel minden bizonnyal az fog számítani a végső elszámolásnál. A harmadik szabadedzésen Sainz összetörte a Ferrarit, de ezúttal a spanyolban volt minden reménye az olasz istállónak Leclerc kiesése után.

Verstappen rögtön egy rendkívül erős körrel nyitott, és mivel csak egyre rosszabbak lettek a körülmények, nem volt valószínűsíthető, hogy bárki megszorongassa a hollandot. Mögötte Hülkenberg, Alonos, Hamilton és Russell neve szerepelt a legjobb öt mezőnyében, míg Piastri csúnyán a falba tette a McLarent, érkezett is a piros zászló.

Szűk hét perce maradt a versenyben lévő mezőnynek, hogy a mentés után javítson a mért köridőkön, de az eső továbbra is szakadt, így ennek az esélye minimális volt. Így is történt, említésre méltó esemény nem történt a hátralévő időben: Verstappen 1:25.858-as köridejével pályafutása 25. pole pozícióját szerezte, második helyen Hülkenberg végzett, harmadik pedig Alonso lett. A további sorrend: Hamilton, Russell, Ocon, Norris, Sainz, Piastri, Albon.

A végleges rajtsorrendet azonban még a büntetések felülírhatják. 

A Formula–1-es Kanadai Nagydíj futama vasárnap este 20 órakor kezdődik, az Indexen percről-percre közvetítéssel és összefoglalóval jelentkezünk a legfontosabb eseményekről.

(Borítókép: Getty Images)