Leclerc nyerte a második szabadedzést a Hungaroringen

DSC0725
2023.07.21. 19:10

Miután az első pénteki szabadedzés inkább Sergio Pérez balesetéről, valamint a Hungaroringre zúduló esőről maradt emlékezetes, a nap második gyakorlásától várhatták a tűzijátékot a mogyoródi pályára kilátogató szurkolók, valamint a száguldó cirkusz szerelmesei. 

A Red Bull mexikói pilótája egy tacóval vagy egy tequilával mindenképpen adós a szerelőinek, akik hatalmas munkával helyreállították a versenyző autóját, így részt vehetett a 17.00 órakor kezdődő második szabadedzésen. Amelyen már napsütés, remek idő és jóval ideálisabb körülmények várták a pilótákat, és amelyet a Williamsek kezdtek a legjobban: az első körök után Logan Sargeant állt az élen csapattársa, Alexander Albon előtt.

Ennek persze prózai oka volt, a brit istálló már a legelejétől lágy keverékű gumikat tett fel a kocsikra. Amikor a többiek is átálltak a közepes abroncsokról, természetesen változott az élmezőny: Lando Norris, Nico Hülkenberg és Lance Stroll volt a sorrend. 

Nem sokáig, Charles Leclerc ugyanis a lágyakon megfutotta a hétvége addigi leggyorsabb idejét, 1:17.686-tal ugrott élre a Ferrari monacói versenyzője.

Közben Pérez kálváriája tovább folytatódott, elmérte az 1-es kanyart, és állóra fékezte a jobb elsőt, kénytelen volt visszatérni a bokszutcába. Az Alpha Taurival visszatérő Daniel Ricciardo érezhetően még ismerkedett új autójával, a középmezőnyben foglalt helyet, miközben csapattársa, Cunoda Júki a negyedik helyen állt, mindössze két és fél tizeddel elmaradva Leclerc-től. Szűk tíz perccel a vége előtt Norris volt a második, a harmadik pedig Pierre Gasly az Alpine-nal.

Lewis Hamilton közben arra panaszkodott, hogy nincs tapadása a pályán, amire azt a választ kapta a csapatrádión:

ne foglalkozzon vele, sokkal fontosabbak azok az adatok, amelyeket a szabadedzésnek köszönhetően nyertek a körökből.

Egyértelmű volt tehát, hogy az új időmérő szabály bevezetése miatt – amely a gumielosztásra vonatkozik a kvalifikáció idején – a Mercedes a tapasztalatszerzés miatt beáldozta a pénteki napot. Akárcsak a Red Bull, hiszen Verstappen is csak a 11. helyen állt a hajrában.

Végül Leclerc idejét senki nem veszélyeztette, a monacói nyerte a második szabadedzést, Norris és Gasly előtt. Messzemenő következtetéseket tehát továbbra sem lehet levonni az eredményekből, szombaton viszont már muszáj lesz villantania a többi nagymenőnek is!

A 38. Formula–1-es Magyar Nagydíj harmadik szabadedzését szombaton 12:30-tól rendezik, míg az időmérő 16 órakor, a futam vasárnap 15 órakor kezdődik majd. Az Index stábja az egész versenyhétvégén a helyszínről jelentkezik exkluzív tartalmakkal.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)