A Red Bull tanácsadója szerint Verstappen akár a Haas autójában is első lenne

2023.08.14. 16:23
Elképesztő Max Verstappen dominanciája a 2023-as Formula–1-es szezonban, a címvédő holland a szezon felénél már 125 ponttal előzi meg Sergio Pérezt az összesített ranglistán. A sportág berkein belül voltak olyan hangok, amik azt mondták, Verstappen csak a versenyautója miatt ennyire domináns, míg mások szerint a holland akár a Haas – tehát az egyik leggyengébb konstruktőr – volánja mögött is első lenne.

Nyári szabadságukat töltik a Formula–1-es versenyzők, a száguldó cirkusz mezőnye csak jövő hétvégén tér vissza a versenypályára a Holland Nagydíjon, de a holtszezon alatt sem csillapodnak a kedélyek. Korábban már voltak olyan vélemények sportági berkekben, melyek szerint amennyiben Lewis Hamilton a Red Bull autójában versenyezne, már közel sem lenne ekkora dominanciája Verstappennek, míg a hollandnak igazából egyetlen szerencséje, hogy ilyen bivalyerős autó van alatta.

A nyári szünet előtti utolsó versenyhétvégéjén, a Belga Nagydíj időmérőjén több mint nyolc tizeddel előzte meg közvetlen riválisát, ami hatalmas erőfölényről ad tanúbizonyságot. Ennek ismeretében nem csoda, hogy a Red Bull zsinórban 13 nagydíjon nem talált legyőzőre, miközben Verstappen már sorozatban nyolc sikernél jár. Így adja magát a kérdés, hogy mégis minek köszönhető a holland elképesztő dominanciája. A kimagasló versenyzői képességeinek, vagy az erőfölénynek, ami autójában lakozik? A vélemények megoszlanak.

A korábbi Formula–1-es pilóta, Juan Pablo Montoya arról értekezett, hogy véleménye szerint akár nyolc-kilenc versenyző a jelenlegi mezőnyből a hollandéhoz hasonló eredményeket érne el Verstappen ülésében. Ezzel ellentétben Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója úgy látja, a lényegesen gyengébben teljesítő konstruktőrök autóiban is hasonló eredménnyel zárna a holland – az időmérő edzéseken egészen biztosan.

„Max minden autóban külön ligát képviselne. A 2020-as Verstappen a névazonosságtól eltekintve nem hasonlítható össze a 2023-as verzióval. Számomra mindig Lewis Hamilton volt a mestere annak, ahogy olvasta a versenyeket, valamint kezelte a gumikat. Max most már egyenrangú vele, és talán valamivel jobb is nála, hiszen a nyers tempója erősebb. Hihetetlen fejlődési folyamaton ment keresztül” – mondta Helmut Marko.

A tanácsadó szerint Max Verstappen akár egy AlphaTauri vagy Haas volánja mögött is megszerezte volna a rajtelsőséget időmérő edzéseken, annyira kimagaslik tudása a mezőnyből. A Formula–1 2023-as szezonja háromhetes pihenő után, jövő hétvégén tér vissza a Holland Nagydíjjal.