Lewis Hamilton feltette magának a kérdést, egyáltalán megérdemli-e helyét az F1-ben

2023.09.08. 12:11
Kétségkívül pályafutása legnehezebb időszakát éli a Formula–1 hétszeres világbajnoka, Lewis Hamilton. A brit pilóta kis túlzással emberemlékezet óta nem nyert futamot, így saját teljesítménye kapcsán is megfogalmazódtak benne kérdések. Arra is fény derült, miért volt számára annyira meghatározó a Magyar Nagydíjon elért pole-pozíciója.

Egészen 2021 decemberéig kell visszautaznunk az időben, hogy olyan versenyhétvégére találjunk a Formula–1-es versenynaptárban, amely Lewis Hamilton győzelmével zárult. Azóta eltelt bő másfél év, így ezen időszak a leghosszabb nyeretlen periódus a brit versenyző karrierjében. A 2022 óta tartó hullámvölgynek több oka van, az egyik feltétlenül az, hogy a Mercedes nem tud bajnoki címre esélyes autót biztosítani számára, a Red Bull fölénye óriási napjainkban. 

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton
Fotó: Getty Images

A hétszeres világbajnok lélekben már felkészült a folytatásra és a harcra, erről árulkodik az is, hogy az Olasz Nagydíj előtt bejelentette: 2025-ig meghosszabbítja szerződését a német istállóval. Ennek ellenére Hamilton az olasz Skynak adott interjújában elmondta, természetesen saját magában is felmerültek kérdések és kétségek az elmúlt, sikertelen hónapok alatt. 

Az egész életem a győzelemről szólt, de ahogy idősebb leszel, megérted, hogy nem lehetsz mindig te a győztes. Megtanulod kezelni ezt, átirányítani a frusztrációt a munkába, a viselkedésedbe. Már korábban is csináltam ezt, de most jobban, mint azelőtt. Ebben az elmúlt évben többet dolgoztam a csapattársaimért, mint valaha. Igazán hiszem, hogy ez a folytatásban csak felkészít minket a még nagyobb sikerekre

– árulta el Hamilton interjújában. Ugyan még futamgyőzelmek terén nyeretlenségét nem tudta megszakítani, de pole-pozíciót már sikerült szereznie, éppen a Magyar Nagydíjon. 

A 38 éves versenyző hangsúlyozta, hatalmas jelentősége volt számára az időmérőn elért sikerének, mivel emlékeztette: megvan benne még mindig az, ami ahhoz kell, hogy az élen harcoljon. „Nagyon különleges volt, mert annyi minden jut eszedbe, amikor rosszul mennek a dolgok. Egy csomó kérdést felteszel magadnak. Önmagadról, arról a közegről, amiben vagy. Hogy túl sokáig maradtál-e, hogy még örülnek-e neked a csapatnál, vagy valami frissre lenne szükségük. Hogy meg akarnak-e tartani, de szeretnek is, és hogy nem csak egy szívességet tesznek-e nekem, vagy tényleg megérdemlem-e ezt az ülést” – magyarázta Hamilton, majd hozzátette: 

a következő két évben egyértelmű célja, hogy megszerezze pályafutása nyolcadik világbajnoki címét, és ehhez érez is magában elég erőt.

A Formula–1-es szezon jövő hétvégén, a Szingapúri Nagydíjjal folytatódik.