Ugrott Hamilton második helye, őt és Leclerc-t is kizárták az austini futam után

2023.10.23. 08:08
Az autók aljára szerelt úgynevezett kopólemez túlzott elhasználódása miatt az Amerikai Nagydíj pódiumceremóniája után kizárták a futamról és törölték annak végeredményéből Lewis Hamilton és Charles Leclerc eredményét. Előbbi a győztes Max Verstappen mögött mindössze két másodperces hátránnyal a második helyet szerezte meg eredetileg, míg Leclerc hatodikként ért célba.

A Mercedes brit pilótájának kizárásával honfitársa, a futamon sokáig szintén a győzelemért csatázó Lando Norris járt a legjobban, hiszen a harmadikról a második helyre lépett előre, így pedig hárommal több pontot szerzett. Nem mellékesen a Leclerc-től elvett 8 pont miatt a monacóit meg átugrotta összetettben, így már a McLaren-pilóta áll az összetett hatodik helyén. 

A harmadik helyezettnek járó trófea eközben Carlos Sainzhoz vándorolt tovább, azaz végül a Ferrari is dobogót ünnepelhetett. Más kérdés, hogy a Leclerc-rel történtek miatt aligha felhőtlen az olaszok öröme...

A kizárások indította lavina végeredménye az is, hogy a hazai közönség előtt szereplő Logan Sargeant a tizenkettedikről a tizedik pozícióba került előre, azaz megszerezte első pontját az F1-ben. 

Mindezzel az összetett állása is alaposan átalakult. Négy futammal az idény vége előtt az eredeti végeredménnyel úgy tűnt, Hamilton még veszélyt jelenthet Sergio Pérez második helyére az idény végi rangsorban, ám az elvett tizennyolc pont után – miközben a mexikói meg kettővel többet kapott – jelentősen kinyílt az olló a két versenyző között.

 FORMULA–1, AMERIKAI NAGYDÍJ, VÉGEREDMÉNY

 1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:35:21.362 óra
 2. Lando Norris (brit, McLaren) 10.730 mp h.
 3. Carlos Sainz (spanyol, Ferrari) 15.134 mp h.
 4. Sergio Perez (mexikói, Red Bull) 18.460 mp h
 5. George Russell (brit, Mercedes) 24.999 mp h.
 6. Pierre Gasly (francia, Alpine) 47.996 mp h.
 7. Lance Stroll (brit, Aston Martin) 48.696 mp h.
 8. Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri) 1:14.385 p. h.
 9. Alexander Albon (thai, Williams) 
1:26.714 p h.
10. Logan Sargeant (amerikai, Williams), 1:27.998 p h.