Extrém körülmények nehezíthetik a mezőny dolgát a Las Vegas-i Nagydíjon

2023.11.14. 14:15
Első alkalommal rendeznek a hétvégén Formula–1-es Las Vegas-i Nagydíjat, az időjárási körülmények viszont komolyan megnehezíthetik a versenyzők dolgát. Nem csak a szokatlanul alacsony hőmérséklet, hanem egy másik tényező is közbeszólhat.

Több szempontból is történelmi versenyhétvége elé nézünk a kaszinóvárosban, mivel egyrészt még sosem rendeztek Formula–1-es futamot Las Vegasban, másrészt a száguldó cirkusz történelme során még nem rajtolt helyi idő szerint ennyire későn futam. Mint ismert, a Las Vegas-i Nagydíj futama helyi idő szerint szombat este 22 órakor rajtol, így a sivatagi éjszakára jellemző alacsony hőmérséklet miatt aggódik a mezőny. 

Sőt az időmérő edzést és a második gyakorlást helyi idő szerint éjfélkor rendezik, a novemberi éjszakák pedig igen hűvösek arrafelé. A csapatok korábban tartottak attól, hogy a futam ideje alatt egy számjegyű értéket fognak mutatni a hőmérők, a gumik pedig ilyen hőmérséklet mellett alig tapadnak az aszfalton. Jelenleg az a helyzet, hogy a csütörtöktől szombatig tartó események idősávjában 10-12 Celsius-fok körüli hőmérsékletet jósolnak, ami azért valamivel kedvezőbb. 

Az viszont további aggodalomra adhat okot, hogy a harmadik szabadedzésre és az időmérő edzés idejére az eső valószínűsége 40 százalék, így a hűvös idő mellett a csapadékkal is meggyűlhet a versenyzők baja. A szombati versenyen az eső valószínűsége már csak 20 százalék, de akkor sem lesz melegebb 12-13 foknál, így biztos, hogy igen hűvös időben rendezik meg a Las Vegas-i Nagydíjat. 

A hidegrekord egyébként nincs veszélyben, a száguldó cirkusz történetének valaha volt leghidegebb versenyét még 1978-ban rendezték, akkor Kanadában 5 Celcius-fokot mértek. A Las Vegas-i Nagydíj csütörtökön kezdődik két gyakorlással, majd pénteken következik a harmadik szabadedzés és az időmérő, míg szombaton rendhagyó módon a futamra kerül sor.