Zanzibár szigetén rendezhetnek több évtized után afrikai Formula–1-es versenyhétvégét

GettyImages-1638038797
2024.01.30. 14:50
A Formula–1 vezetősége továbbra is kitart amellett, hogy legalább egy afrikai futam része legyen a versenynaptárnak. Mint ismert, 1993 óta nem rendeztek versenyhétvégét a kontinensen, de most úgy tűnik, újabb helyszín jelentkezett be a rendezésre – mégpedig Zanzibár szigete.

A száguldó cirkusz növekvő népszerűségének köszönhetően egyre több helyszín szállt harcba az utóbbi időkben futamrendezés jogáért, míg a versenynaptárat is évről évre bővítik – egyesek szerint már régen túllépte a nagydíjak száma az egészséges határt. Azt követően, hogy Madrid újra elnyerte a rendezési jogot, felmerült Oszaka és egy újabb amerikai nagydíj Chicago rendezésében, de az F1 fájó pontja, hogy hosszú évek óta nem rendeztek futamot Afrikában. 

Erre már a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton is felhívta a figyelmet, véleménye szerint egyáltalán nincs szükség negyedik amerikai futamra, miközben egy helyszín nagyon hiányzik a naptárból: Afrika. 

A kontinensen jó ideje nem rendeznek királykategóriást viadalt, legutóbb 1993-ban rendezték meg a Dél-afrikai Nagydíjat, amelynek helyszíne, Kyalami többször megpróbálkozott a visszatéréssel – sikertelenül. 

Az F1 viszont továbbra is kitart amellett, hogy legalább egy futamot rendezhessen az afrikai kontinens a jövőben. Most nagyon úgy tűnik, hogy bejelentkezett egy újabb helyszín a rendezésre, mégpedig Tanzánia. A versenyhétvégét az országhoz tartozó Zanzibár szigetén rendeznék. 

A helyi hatóságok a hírek szerint már 500 millió eurót elkülönítettek a projekt megvalósítására, továbbá a korábbi versenyző, Giancarlo Fisichella támogatását is elnyerték. Érdekesség, hogy a szervezők nem utcai versenypályában gondolkoznak, hanem épített aszfaltcsíkon hoznák létre a versenyhétvégét.

A pálya, valamint az összes ehhez szükséges létesítmény a tervek szerint 2027-re készülne el, míg a pénz nem jelenthet problémát. Inkább az lenne kétséges, hogy az F1 szorítana-e helyet Zanzibárnak a versenynaptárban.  

(Borítókép: Getty Images)