Max Verstappen hatalmas pályacsúccsal nyerte a Szaúdi Nagydíj időmérőjét

GettyImages-2068688689
2024.03.08. 19:10
A Formula–1-es Szaúdi Nagydíj időmérő edzését a várakozásoknak megfelelően a címvédő Max Verstappen nyerte, a szombati futamon a második helyről Charles Leclerc indulhat, míg a második sorból Sergio Pérez és Fernando Alonso rajtolhat.

A Red Bull holland klasszisa magasan a hétvége eddigi legjobb idejével zárt a pénteki harmadik gyakorláson, és közel két tizeddel gyorsabb volt, mint Charles Leclerc, a Ferrari monacói versenyzője. A Ferrarinál az istálló történetének legfiatalabb pilótájaként a 10. idővel mutatkozott be a 18 éves brit Oliver Bearman, aki Carlos Sainz Jr. helyére ugrott be, mivel a spanyol versenyzőre vakbélműtét vár.

A magyar idő szerint péntek kora esti időmérő edzés első etapjában ugyanúgy Max Verstappen zárt az élen, őt követte egy tizedmásodpercen belül Lance Stroll, a harmadik helyen pedig Charles Leclerc zárt. Csou nem ért fel gyorskörre, rajta kívül Bottas, Ocon, Gasly és Sargeant számára ért véget az időmérő edzés a Q1-ben.

A folytatásban Hülkenberg jelezte csapatrádión, hogy problémái adódtak autójával, majd néhány kanyarral később lefulladt, jött a piros zászló, így az összes pályán lévő versenyző kénytelen volt félbeszakítani mért körét. Amint folytatódott a körözés, Fernando Alonso a pálya első két szektorában a leggyorsabb időt futotta, de végül ez sem volt elég ahhoz, hogy megelőzze Verstappent – nagyon jól teljesített mindkét Aston Martin. 

Fernando Alonso
Fernando Alonso
Fotó: Getty Images

Végül ezt az etapot is a címvédő holland nyerte, mögötte Leclerc végzett kevesebb mint egy tizedmásodperc hátránnyal, harmadik pedig Alonso lett. Nem folytathatta az időmérőt Bearman, Albon, Magnussen, Ricciardo és Hülkenberg. Innen következhetett a Q3, az időmérő legizgalmasabb része. 

Az első mért körben Verstappen rögtön megdöntötte a pályacsúcsot, 1:27.472-t futott, a második Pérez lett, közel négytized másodperccel lemaradva csapattársa mögött. Rajtuk kívül még Alonso futott be 1 perc 28 másodperc alá, de ennyivel nem elégedett meg, újabb gyorskörre indult el. Eközben Leclerc csapatrádión jelezte, hogy rendkívül kényelmetlenül érzi magát a friss abroncsokon, ami a részidőkön is meglátszott, rögtön hívták a bokszutcába. 

Utolsó próbálkozásra Hamilton nem tudott javítani, maradt a nyolcadik helyen, ellentétben Norisszal, aki kiváló körrel fejezte be az időmérőt, egészen a hatodik helyig feltornázva magát. 

Leclerc utolsó mért körén jelentőset javított, ennek köszönhetően pedig feljött a második helyre, megelőzve Pérezt, így a monacói versenyző indulhat az első sorból, Verstappen mellől. 

A Red Bull holland pilótájának pole pozícióját semmi nem veszélyeztette. A második sorból Pérez és Alonso rajtolhat. 

  • 1. sor: Max Verstappen (holland, Red Bull), Charles Leclerc (monacói, Ferrari)
  • 2. sor: Sergio Pérez (mexikói, Red Bull), Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin)
  • 3. sor: Oscar Piastri (ausztrál, McLaren), Lando Norris (brit, McLaren)
  • 4. sor: George Russell (brit, Mercedes), Lewis Hamilton (brit, Mercedes)
  • 5. sor: Cunoda Juki (japán, RB F1 Team), Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)
  • 6. sor: Oliver Bearman (brit, Ferrari), Alexander Albon (thaiföldi, Williams)
  • 7. sor: Kevin Magnussen (dán, Haas), Daniel Ricciardo (ausztrál, RB F1 Team)
  • 8. sor: Nico Hülkenberg (német, Haas), Valtteri Bottas (finn, Sauber)
  • 9. sor: Esteban Ocon (francia, Alpine), Pierre Gasly (francia, Alpine)
  • 10. sor: Logan Sargeant (amerikai, Williams), Csou Kuan-jü (kínai, Sauber)

A Formula–1-es Szaúdi Nagydíjat szombaton, magyar idő szerint 18 órakor rendezik.

(Borítókép: Getty Images)