A Red Bull nem kényszeríti Verstappent szerződése kitöltésére

2024.03.11. 16:54
Christian Horner, a Forma–1-es világbajnoki címvédő Red Bull csapatfőnöke kijelentette, nem kényszeríti a csapat a háromszoros vb-győztes versenyzőjüket, Max Verstappent arra, hogy kitöltse 2028-ig érvényes szerződését.

Ahogyan minden más az életben, ez is ugyanúgy működik: egy darab papír miatt senkit nem lehet arra kötelezni, hogy valahol ott maradjon. Ha valaki nem akar velünk dolgozni és ehhez a csapathoz tartozni, akkor nem fogjuk ennek az ellenkezőjére kényszeríteni

– jelentette ki Horner az autosport.com című szaklapnak adott interjúban.

Sajtóértesülések szerint a Red Bull vállalatnál és a Forma–1-es csapaton belül is hatalmi harcok dúlnak, ennek első jele volt, amikor Hornert az egyik női alkalmazott „nem megfelelő viselkedéssel” vádolta meg. Az ötvenéves szakembert később a belső vizsgálat nyomán tisztázták, de az ügy nem ért véget, névtelen e-mailben ugyanis valaki bizonyítékokat küldött a nemzetközi sajtónak, valamint az F1-ben és a nemzetközi szövetségben (FIA) magas beosztásban dolgozóknak.

A Red Bull aztán múlt csütörtökön felfüggesztette a munkavégzés alól a Hornert vádló alkalmazottját, ezt megelőzően viszont Jos Verstappen, a címvédő és negyedik vb-címéért hajtó Max édesapja azt nyilatkozta, a csapatfőnöknek távoznia kellene ahhoz, hogy az istálló ne „szakadjon szét”.

Közben Verstappen a szezonnyitó bahreini futam után a dzsiddai viadalon is rajt-cél győzelmet aratott, és a botrányba keveredett Horner most azt mondta, teljes mértékben megbízik versenyzőjében.

„Jól dolgozik, minden rendben van vele, nincs feszültség, nincs stressz, és mindenki láthatja, hogy milyen nyugodtan kommunikál a csapatnál dolgozókkal. Mindez a pályán nyújtott teljesítményében is meglátszik, szemernyi kétségem sincs az elkötelezettségét illetően” – fogalmazott Horner.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke az formula1.com-nak elmondta: nagyon szeretné, hogy a háromszoros világbajnok csatlakozzon a német istállóhoz. 

Azt hiszem, várni fogunk” – tette hozzá.

Van néhány érdekes lehetőségünk, és minél inkább fel tudjuk mérni, hogyan alakul a szezon, fiatal versenyzők a kicsit idősebbek ellen – ez nem olyan döntés lesz, amit a következő néhány hétben szeretnénk meghozni, inkább néhány hónap, attól függően, hogy merre haladnak a dolgok. 

Arra a kérdésre, hogy Verstappen a jelöltek között van-e, azt válaszolta: „Szerintem ez egy olyan döntés, amit Maxnak kell meghoznia, és nincs olyan csapat a rajtrácson, amelyik ne ültetné be őt az autóba."

A Forma–1-es vb-idény a jövő hét végén Ausztráliában folytatódik.