Újabb fordulat a Red Bull-botrányban, Hornert mégis meneszthetik

2024.03.11. 12:38 Módosítva: 2024.03.11. 13:59

Christian Horner, a Formula–1-ben érdekelt Red Bull ötvenéves csapatfőnöke a korábbi hírekkel ellentétben mégis távozhat pozíciójából – tudta meg a német f1-insider.com nevű portál. Úgy tűnik, megingott a thaiföldi tulajdonos eddig megrengethetetlen bizalma a brit szakemberrel szemben.

A legfrissebb bennfentes információk szerint a thaiföldi többségi részvényes, Csalerm Juvidjá most már Oliver Mintzlaff Red Bull-vezérigazgató és Mark Mateschitz kisebbségi tulajdonosok tanácsát követné, és megválna Hornertől.

Ennek két oka van: az egyik, hogy a Red Bull számára fontos amerikai piacon az ügy óta egyre erősödnek a Red Bull bojkottjára irányuló felhívások befolyásos nőjogi aktivisták részéről.

Illetve a thaiföldi Red Bull-főnökök attól tartanak, hogy a – már menesztett – női alkalmazott a következő napokban a nyilvánosság elé léphet, és fellebbezhet a belső vizsgálat ellen, amely talán nem volt teljesen objektív, tekintettel arra, hogy Hornerrel együtt kezdődött a Red Bull F1-es karrierje, és fontos a csapat számára. A lap továbbá azt írja: a U2 rockbanda egy dalt fontolgat – ugyanis a The Edge gitárosa a menesztett nő bátyának veje – azzal a címmel, hogy „Ne légy kanos, légy Christian!” ez pedig félelemmel tölti el a thaiföldi üzletembert. 

A lap „jól értesült forrásokra” hivatkozva megjegyezte: Hornert még a következő, Ausztrál Nagydíj előtt meneszthetik.

Gyakorlatilag már követhetetlen, mik történtek a botrány óta. Nézzük meg összegezve az eseményeket!

Az első információk arról szóltak, hogy Horner nem megfelelő viselkedést tanúsított egy női kollégájával szemben, ami után belső vizsgálatot indított az osztrák istálló, bővebben azonban nem számolt be az esetről. Egy héttel később szólalt meg először az érintett csapatfőnök, aki tagadta a hölgy állításait, és biztos volt abban, hogy a felső vezetés által indított vizsgálat igazolja büntetlenségét.

A hónap végén, még a bahreini idénynyitó futam előtt bejelentette a Red Bull: Christian Hornert felmenti a vádak alól, ugyanis a független testület nem talált arra utaló terhelő bizonyítékot, hogy bármilyen szabálysértést elkövetett volna a szakember.

Ekkor már azt lehetett gondolni, hogy vége a hetek óta húzódó kellemetlen ügynek – ami nagyon nem tett jót a Red Bull megítélésének –, azonban rögtön a vizsgálat lezárulta után privát beszélgetések kerültek napvilágra (amit a Paddock minden csapatfőnöke, több újságírója és szakembere névtelen e-mailben megkapott), amelyben pikáns üzeneteket lehetett olvasni Horner és a hölgyalkalmazottja között. De ezután sem futamodott meg a szakember, annak ellenére, hogy karrierje mellett magánélete is már a romokban lehet. Bár a korábbi Spice Girls Geri Halliwell, úgy tűnik, kitart (még) férje mellett.

Ha ez még nem lenne elég: a háromszoros világbajnok Max Verstappen édesapja, Jos Verstappen is megelégelte a hetek óta tartó huzavonát, és felszólította Hornert, hogy távozzon pozíciójából.

„Feszültség lesz, amíg Christian a pozíciójában marad. Fennáll a veszélye annak, hogy a csapat szétesik. Ez nem mehet így tovább. Robbanni fog a dolog. Az áldozatot játssza, miközben ő maga okozza a problémákat.”

Ellentétben fiával, Max sokáig kiállt Horner mellett, majd arról lehetett hallani, hogy a Mercedeshez szerződhet 2025-ben. 

Jelen állás szerint Horner marad, Marko és Newey távozik, míg Verstappen a Mercedeshez tart 

– nyilatkozta a korábbi F1-es versenyző, Gerhard Berger, miután a Red Bull vezetőségébe tartozó Helmut Marko azt mondta, ha Verstappen menni akar, nem állja útját.