2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Véget ért a monacói átok: Leclerc megszerezte első hazai győzelmét

2024.05.26. 17:29 Módosítva: 2024.05.26. 17:49
Charles Leclerc, a Ferrari versenyzője pályafutása során először nyert hazai versenyén, az igen kaotikus rajtot hozó Formula–1-es Monacói Nagydíjon. A 26 éves pilóta majdnem két év után tudott ismét a mezőny élén végezni, az újabb győzelem karrierjének hatodik elsőségét jelentette. A monacói mögött a mclarenes Oscar Piastri lett a második, a dobogó legalsó fokára pedig az olasz istállótól szezon végén távozó Carlos Sainz állhatott fel.

Az idény nyolcadik versenyhétvégéjén úgy tűnt, az Ausztrál Nagydíj után két hónappal ismét meg lehet szorongatni a háromszoros világbajnok Max Verstappent, ugyanis sem a pénteki két szabadedzésen, sem a másnapi, időmérő előtti utolsó gyakorláson nem tudott beleszólni az élmezőny csatájába. Azonban mindenki tudja, hogy a holland elégedetlensége nem egyenlő a rossz teljesítménnyel – szinte minden futamon panaszkodik, aztán újabb győzelmet zsebel be. 

Most azonban nehéz helyzetbe került a Red Bull-pilóta: csupán a hatodik helyről startolhatott, ami annak fényében, hogy a legendás utcai pályán gyakorlatilag lehetetlen előzni, igen nehéz feladat.

Riválisa, Charles Leclerc azonban harmadjára is nagy esélyt kapott: 2021 és 2022 után ismét megszerezte a pole pozíciót. Bár előbbi kettőnél a sors elvette tőle a győzelmet, ezúttal minden esélye megvolt első hazai futamgyőzelmére. A Ferrari versenyzője mellől a mclarenes Oscar Piastri indulhatott, a második sort pedig a spanyol Carlos Sainz, illetve a Miamiban első győzelmét ünneplő Lando Norris bérelte ki.  

A 78 körös futam rajtját követően nem tartott sokáig a verseny: gyakorlatilag a második kanyarban a mezőny végéről induló két Haas egyike, Kevin Magnussen agresszívan szerette volna megelőzni az előtte szabályosan haladó Sergio Pérezt, a dán autója azonban nem fért be a mexikói és a fal közé, hátulról belesodródott a Red Bullba.

Pérez autója megpördült, majd hatalmas sebességgel a falnak csapódott, az ütközést pedig a két Haas sem úszta meg – személyi sérülés nem történt, a versenye azonban mindhárom pilótának véget ért. 

Úgy tűnt, Carlos Sainz egy defekt miatt kiszáll a buliból, de a hármas ütközésnek és a piros zászlónak köszönhetően volt ideje rendbe tenni a szerelőknek az autót (a többi versenyzőnek pedig az egy kötelező kerékcserét végrehajtani), a második állórajt előtt pedig visszatérhetett eredeti pozíciójába, a negyedik helyre. 

De itt még nem értek véget az izgalmak: az alpine-os Esteban Ocon szerette volna a 10. helyen menetelő csapattársát, Pierre Gaslyt egy szűk kanyarban meglepni és megelőzni, ám – hasonlóan Magnussenhez – számára sem volt már elég hely, Gasly jobb elsője megdobta Ocon bal hátsóját, és utóbbi autója megsérült – így 16-an maradtak versenyben.

Körülbelül 45 perc után állórajttal indult újra a verseny, a második start azonban már sokkal nyugodtabbra sikerült. A 10. körben sem változott a pontot érő pozíciókban autózók rajtsorrendje: Leclerc hét tizeddel vezetett Piastri előtt, ugyancsak szorosan, egy másodpercen belül Sainz követte az ausztrált, majd a Norris, George Russell, Verstappen, Lewis Hamilton, Cúnoda Juki, Alexander Albon, Gasly hetes menetelt. 

A finn Valtteri Bottas ment ki a boxba először a 17. körben friss abroncsokért, majd az utolsó, 16. helyre tért vissza. Azonnal meg is futotta a leggyorsabb kört, másodperceket vert új kemény szettjével a mezőnyre. 

Féltávnál sem változott gyakorlatilag semmit a verseny állása: Leclerc 1–1,5 másodperces előnnyel autózott Piastri előtt. Hiába volt végig nagyon közel az ausztrál a hazai versenyzőhöz, a szűk pálya miatt nem volt lehetősége előzésre – egy esetleges hibából azonban a maclarenes jöhet ki győztesen.

Piastrit Sainz üldözte hasonló hátránnyal, majd őt DRS-hatótávon belül Norris próbálta meglepni. A négyes élmezőnyt nagy leszakadásban, 16 másodperces hátránnyal követte Russell, akit Verstappen, Hamilton, Cunoda, Albon és Gasly követett pontot érő pozíciókban. 

Az 52. körben az első tízesből először – és utoljára – a hétszeres világbajnok Lewis Hamiltont hívta ki csapata, ugyanis több mint egy bokszkiállásnyi előnye volt a mögötte autózó japánnal szemben. Erre reagálva Verstappen is kiment kemény gumikért – végül simán visszatért a mercedeses elé, megtartva ezzel a hatodik pozícióját. 

Négy körrel a vége előtt már majdnem kilenc másodperces volt Leclerc előnye Piastrival szemben az élen, Sainz azonban tapadt az előtte haladó ausztrálra, Norris pedig a korábbi csapattársát követte nagyon szorosan.

Előzés viszont már nem történt, Leclerc, Piastri, Sainz, Norris, Russell, Verstappen, Hamilton, Cunoda, Albon, Gasly végzett pontszerző helyeken. 

1931 után, 93 év elteltével nyert hazai versenyző A Ferrari versenyzője pályafutása során először tudott hazájában, Monacóban nyerni, karrierje hatodik futamgyőzelme volt a vasárnapi. Igen sokat várt Leclerc az újabb elsőségre, legutóbb 2022 júliusában, Ausztriában állhatott a dobogó legfelső fokán. 

Végeredmény, Monacói Nagydíj, Monte-Carlo (78 kör, 260,286 km):

a pontszerzők:

1. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 2:23:15.554 óra
 2. Oscar Piastri (ausztrál, McLaren) 7.152 másodperc hátrány
 3. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 7.585 mp h.
 4. Lando Norris (brit, McLaren) 8.650 mp h.
 5. George Russell (brit, Mercedes) 13.309 mp h.
 6. Max Verstappen (holland, Red Bull) 13.853 mp h.
 7. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 14.908 mp h.
 8. Cunoda Juki (japán, RB) 1 kör h.
 9. Alexander Albon (thaiföldi, Williams) 1 kör h.
10. Pierre Gasly (francia, Alpine) 1 kör h.    

leggyorsabb kör: 1:14.165 perc (Hamilton, 63. kör)
pole-pozíció: Leclerc

A vb-pontverseny állása nyolc futam után (még 16 van hátra)

 versenyzők:
 1. Verstappen 169 pont
 2. Leclerc 138
 3. Norris 113
 4. Sainz 108
 5. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 107
 6. Piastri 71
 7. Russell 54
 8. Hamilton 42
 9. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin) 33
10. Cunoda 19
11. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 11
12. Oliver Bearman (brit, Ferrari) 6
13. Nico Hülkenberg (német, Haas) 6
14. Daniel Ricciardo (ausztrál, RB) 5
15. Albon 2
16. Esteban Ocon (francia, Alpine) 1
17. Kevin Magnussen (dán, Haas) 1
18. Gasly 1

 csapatok:
 1. Red Bull 276 pont
 2. Ferrari 252
 3. McLaren 184
 4. Mercedes 96
 5. Aston Martin 44
 6. RB 24
 7. Haas 7
 8. Williams 2
 9. Alpine 2