A világ egyik leghíresebb sportolója elárulta, hogy egész életében depresszióval küzdött

2024.09.29. 15:19
A Formula–1-es Mercedes-istálló hétszeres világbajnok brit versenyzője, Lewis Hamilton elárulta, hogy élete nagy részében mentális problémákkal küzdött az iskolai zaklatás és a versenyzés okozta stressz miatt.

Hamilton a legutóbbi interjújában arról beszélt, hogy tinédzser kora óta depresszióban szenved. Állítása szerint már kisgyermekként megtapasztalta a rasszizmust (a kiváló pilóta édesanyja fehér, édesapja pedig színes bőrű, a felmenői Grenadából költöztek Angliába).

Volt néhány nagyon nehéz időszakom, amikor a húszas éveimben jártam. Úgy értem, egész életemben mentális nehézségekkel küzdöttem. Már nagyon korán, 13 éves koromban megjelent a depresszió az életemben. Azt hiszem, a versenyzés és az iskolai zaklatás nyomán alakult ki bennem a szorongás, amit nem tudtam megbeszélni senkivel

– nyilatkozta Hamilton a Sunday Times című lapnak, vette észre a The Guardian.

A 2020-as koronavírus-járvány közepette Hamilton úgy határozott, hogy reggel öt órakor meditálással készíti fel magát a rá váró kihívásokra, mielőtt elmegy kocogni.

„Ez egy igazán nagyszerű módja annak, hogy kapcsolatba kerüljek önmagammal, a belső érzéseimmel, és megértsem, mire vagyok képes” – mondta az F1-es versenyző az új szokásáról.

Arra a kérdésre, hogy járt-e valaha terapeutánál, Hamilton így válaszolt: „Egyszer beszéltem egy nővel, ez még évekkel ezelőtt történt, de nem igazán tudott nekem segíteni. Szeretnék találni egy másik szakembert”.

A 39 éves versenyző a 2024-es szezonban eddig két győzelmet aratott, és jelenleg a hatodik helyen áll a pilóták pontversenyében.

Hamilton a szezon végén elhagyja a Mercedest, 12 év után vált csapatot. A Ferrari februárban jelentette be, hogy megegyezett a hétszeres világbajnokkal, akinek Charles Leclerc lesz a csapattársa. Az olasz istállónál így létszámfelettivé vált Carlos Sainz, aki a Williamsnál folytatja a pályafutását.