Zoltán
10 °C
21 °C

A kicsiknél már nagyobbak vagyunk

2000.11.22. 13:44
Kilenc mérkôzést vívott a magyar labdarúgó-válogatott az elmúlt esztendôben, s ezek közül csak egyszer vonult le vesztesként a pályáról. A nemzeti csapat idegenbeli még szenzációsabb: három meccs - három gyôzelem. Tényleg ilyen jók vagyunk?
Az elmúlt idôszakban sorra születtek az elemzések legjobbjaink idei teljesítményérôl. A nyilatkozók egy valamiben egyetértettek: rég zárt ilyen jó évet a magyar futball. Ezzel csak egyetlen szerv nem értett egyet, a FIFA, mely mindössze egy hellyel rangsorolja elôrébb válogatottunkat, mint tavaly ilyenkor, azaz a 49. pozíciót felcseréltük a 48.-ra. Vélhetôen azért volt ilyen szôrös szívű (a másik lehetôséget, a dilettantizmust most hagyjuk, Deutsch Tamás sportminiszter már úgyis a porig alázta ôket anno...) a sportág legfôbb vezetô testülete, mert a Bicskei-gárda nem éppen világklasszis együttesek ellen brillírozott.

Bicskei Bertalan
Elsô mérkôzésünket ugye még februárban vívtuk az ausztrálokkal, az összecsapásnak a tiszai ciánszennyezôdés adott némi plusz színezetet. A "Kangaroos" ellen azonban erkölcsi nagyságunk kevésnek bizonyult, a nemzetközileg középszerű ötödik kontinens simán bealázott minket. A vert had tagjai - tisztelet a kivételnek - bűnbakkok lettek, a lengyelek ellen Debrecenben már mások próbálkozhattak. Ekkor sem sikerült gyôznünk (még gólt sem rúgtunk...), tehát a középmezôny ellenében könnyűnek találtattunk.

Gond egy szál se, jöttek az önbizalomnövelô vetélytársak. Észak-Írországban Horváth Ferenc megtörte a jeget, csapatunk gólt lôtt, és nyert. Ezután újra hazai pályán próbálkoztunk, kilencven percig simán vezettünk a szaúdiak elle, jött azonban a már megszokott összeomlás, s lett kettô-kettô. Ezt a bravúrt négy nappal késôbb az izraeliek ellen majdnem sikerült megismételni, a játékvezetô azonban csak négy percet hosszabbított, ráadásul egy percet nyertünk az esküvôjét elhalasztó Salamon becserélése is.

A magyar válogatott 2000. évi mérkôzései
Február 23. Magyarország-Ausztrália 0-3
Március 29. Magyarország-Lengyelország 0-0
Április 26. Észak-Írország-Magyarország
 Gól: Horváth F.
Május 31. Magyarország-Szaúd-Arábia 2-2
 Gól: Horváth F. (2)
Június 03. Magyarország-Izrael 2-1
 Gól: Illés, Horváth F.
Augusztus 16. Magyarország-Ausztria 1-1
 Gól: Illés
Szeptember 03. Magyarország-Olaszország 2-2
 Gól: Horváth F. (2)
Október 11. Litvánia-Magyarország 1-6
 Gól: Fehér M. (3), Horváth F., Illés, Lisztes
November 15. Macedónia-Magyarország 0-1
(az elsô félidô után félbeszakadt)
 Gól: Fehér M.

Augusztusban hagyományos magyar-osztrákkal készültünk az idei egyetlen komoly válogatott, az olaszok elleni vb-selejtezôre: a döntetlen eredményen kívül semmi más nem kerül az annalesekbe, ugyanis a Monarchia urainak örökrangadója rendkívül alacsony színvonalú kilencven percet hozott. Ezek után kissé félve készültünk a squadra azzurra elleni selejtezôre, tulajdonképpen csak egy valamibe kapaszkodhattunk: a talján pontvadászat rajtját az olimpia utánra írták ki, így egy meglehetôsen leeresztett, alapozási idôszakban lévô Eb-ezüstérmes várt csapatunkra.

Horváth Ferenc
Legalább néha betalál
A döntetlen azonban még így is dícsérendô, Európa-szerte remek visszhangot kiváltó eredmény volt, hiszen nemzeti tizenegyünk az elmúlt tíz (tizenkét?) évben az összes hasonló, tétre menô összecsapását elbukta. Most azonban volt tartása a gárdának, melyben nem kevés szerepe volt az idei esztendôre - a válogatottban - csúcsformába lendült Horváth Ferencnek, aki a klubjaiban elszenvedett sérelmeiért (volt néhány) piros-fehér-zöldben állt bosszút.

Október közepén újra idegenbe mentünk, s a körülményekre ekkor sem panaszkodhattunk. Litvánia ugyanis néhány nappal korábban belelépett egy grúz négyesbe, kapitányuk lemondott, totális káosz vette körül a válogatottjukat. Mi pedig kihasználtuk ezt, laza hatossal szerezve örömet az újra reménykedni kezdô drukkereknek. Hosszú idô után elôször fordult elô, hogy csapatunk esélyesként lépett pályára, s úgy is játszott, nem beszélve arról a cseppet sem mellékes tényrôl, hogy idôtlen idôk óta zárjuk a selejtezôk elsô évét úgy, hogy még saját kezünkben van a sorsunk, s nem kellenek világraszóló meglepetések (az ellenfelek részérôl) a minimális remény életben tartásához.

Itthon-idegenben
Hazai pályán61417-9738.8%
Idegenben33--8-19100%
Összesen944115-101659.2%

Ezek után igazi örömtúrának indult az évzáró macedón túra, de a találkozó sűrű ködbe veszett, nem úgy Bicskei-alakulat idegenbeli szenzációs mérlege: három (na jó, két és fél) meccs. s ugyanennyi gyôzelem. Az eredmények tehát más javulást mutatnak, jó lenne most már, ha nem csak a világranglista hetvenedik vagy annál gyengébb csapatok ellen brillíroznánk, hanem egyszer -egyszer elôrébb is mernénk tekinteni. Mondjuk mindjárt 2001-ben...

Címeres mezben
NévMérkôzések számaGólEgyesület (ahonnét beválogatták)
Kapusok
Babos Gábor1-MTK Hungária
Király Gábor7-Hertha BSC (német)
Sáfár Szabolcs1-Wüstenrot Salzburg (osztrák)
Mezônyjátékosok
Bodnár László (ú)1-Dinamo Kijev (ukrán)
Bódog Tamás (ú)1-SSV Ulm (német)
Bukrán Gábor (ú)1-Walsall (angol)
Dárdai Pál3-Hertha BSC (német)
Dombi Tibor3-Eintracht Frankfurt (német), Debrecen, Utrecht (holland)
Dragóner Attila4-Fortuna Köln (német)
Egressy Gábor1-MTK Hungária
Erôs Károly (ú)1-MTK Hungária
Fehér Csaba84Geel (belga), NAC Breda (holland)
Fehér Miklós44Salguerios (portugál), Braga (portugál)
Halmai Gábor4-MTK Hungária, Hapoel Tel-Aviv (izraeli)
Hamar István8-Beitar Jerusalem (izraeli)
Herczeg Miklós 2-Gyôri ETO
Horváth Ferenc77Racing Genk (belga), Energie Cottbus (német), Maccabi Tel-Aviv (izraeli)
Hrutka János5-1. FC Kaiserslautern (német)
Illés Béla73MTK Hungária
Juhár Tamás (ú)2-Vasas
Kabát Péter (ú) 1-Vasas
Kenesei Krisztián (ú)1-MTK Hungária
Klausz László1-Waldhof Mannheim (német)
Korsós György7-Sturm Graz (osztrák)
Lendvai Miklós4-Geel (belga), Germinal Beershot Antwerp (belga)
Lisztes Krisztián71VfB Stuttgart (német)
Mátyus János6-Energie Cottbus (német)
Vasile Miriuta (ú)1-Energie Cottbus (német)
Nagy Tamás1-Dunaferr
Pisont István1-Hapoel Tel-Aviv (izraeli)
Petô Tamás3-Újpest, Vasas
Petô Zoltán (ú)2-Geel (belga)
Preisinger Sándor 3-Geel (belga)
Rósa Henrik (ú)1-Dunaferr
Sándor Tamás1-Beitar Jerusalem (izraeli)
Salamon Miklós1-Dunaferr
Sebôk Vilmos9-Waldhof Mannheim (német), Energie Cottbus (német)
Tököli Attila (ú)3-Dunaferr
Vincze Ottó2-Waldhof Mannheim (német)
Zavadszky Gábor (ú)1-Dunaferr

ú - a 2000. év újoncai