Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

A becsület a tét a románok ellen

2001.09.04. 19:11
Szerda este Románia ellen utoljára játszik hazai pályán a 2002-es vb-selejtező sorozatban a magyar labdarúgó-válogatott. A grúzok elleni vereség után menesztett szövetségi kapitány, Bicskei Bertalan utóda Gellei Imre több helyen átalakította a kezdőcsapatot. Kezdőként számít Juhár, Dárdai és Lendvai játékára. A románok kapitánya, Gheorghe Hagi szerint - bár számukra döntetlen is megfelelő eredmény - mindenképpen szeretnék megszerezni a román válogatott történetének első magyarországi győzelmét.
Rendhagyóan módon készül a Románia elleni világbajnoki selejterőre játékos, edző, szurkoló. Míg az eddigi mérkőzések előtt a csoport állását bogarászva mindenki azt latolgatta, hogy kit és mikor kellene megvernie a mieinknek, hogy esélye maradjon kijutni a vb-re, addig ezúttal kevesen veszik a fáradságot, hogy utánaszámoljanak, mennyi sanszuk van Királyéknak a pótselejtezőre. A továbbjutási képlet igencsak leegyszerűsödött.

A győzelem is kevés

A "túléléshez" Liszteséknek elsőként győzniük kell a románok ellen, és legalább döntetlent kellene elérniük az utolsó csoportmeccsen Olaszországban. Mindennek persze csak akkor lenne jelentősége, ha Grúzia Bukarestben is nyer.

Ha a továbbjutásról le is csúszott a csapat, mégsem lesz tét nélküli a szerda esti összecsapás. Nem mindegy ugyanis - a helyezéseknél maradva -, hogy a válogatott melyik pozíciót vívja ki a végelszámolásban. A csoport harmadik helye azért lenne fontos, hogy a következő világtorna sorsolásán legalább a harmadik kalapba kerüljön a gárda.

Az új kapitány, Gellei Imre számára a végeredményen túl az is fontos lesz, hogy egy becsülettel és hittel küzdő gárdát lásson a Népstadionban. Mást aligha várhatunk, hiszen két nap alatt sem taktikában, sem az emberanyag tekintetében döntő változtatásokat nem lehetett végrehajtania. Ami számon kérhető a kapitányon: próbáljon meg egy olyan együttest pályára küldeni, amely "meghal a pályán", és szívét-lelkét kiteszi a címeres mezért. Ha valamelyik játékos ennek nem felel meg, azt pedig azonnal cserélje le, és küldje el zuhanyozni.

Juhár, Dárdai és Lendvai is a kezdőcsapatban

A kezdőcsapaton, az előzetes várakozásoknak megfelelőn, több helyen finomított. A védelmet a Vasas játékosával, Juhár Tamással erősítette meg. Kezdőként számít Lendvai Miklós és Dárdai Pál játékára a középpályán, míg a legnagyobb kérdőjelek a csatársorban vannak. Várhatóan Tököli és Horváth Ferenc kezd, de szóhoz juthat Sztipánovics Barnabás és Kabát Péter is. Újoncot is avathat az együttes, ha Gellei Imre pályára küldi az MTK középpályását, Győri Jánost.

Várható összeállítások

Magyarország-Románia
Világbajnoki selejtező, Népstadion, 20.15
Magyarország: Király Gábor - Korsós György, Sebők Vilmos, Juhár Tamás, Mátyus János - Dárdai Pál, Lendvai Miklós, Lisztes Krisztián, Korsós Attila - Tököli Attila, Horváth Ferenc
Románia: Lobont - Kirita, Popescu, Radoi, Chiviu - Contra, Sabau, D. Munteanu - Mutu - Ilie, Niculae

Hagi győzelmet remél

A román válogatott egyértelműen győzni érkezett Budapestre. Mind a játékosok, mind pedig a válogatott szövetségi kapitánya, Gheorghe Hagi lehetségesnek tartja a három pont megszerzését a Népstadionban. A hajdan a válogatottal játékosként több sikert megélt edző a keddi sajtótájékoztatóján elismerte, hogy bár számukra a döntetlen is megfelelő eredmény lenne, de igazából csak a teljes siker nyugtatná meg.

A győzelem több okból is fontos Haginak. Egyrészt budapesti győzelmükkel bebiztosítanák a világbajnoki pótselejtezőt érő második helyüket, másrészt "Kárpátok Maradonájának" személyesen is jól jönne egy, a közvélemény által nagyra értékelt siker. Hagi ugyanis kinevezése után először ül le a piros-sárga-kékek kispadjára, így tehát korántsem mindegy, hogy az által irányított gárda milyen eredményt ér el. (Hivatalosan már augusztusban ő volt a válogatott első embere, de vesekőműtétje miatt csupán televízión követte tanítványai szlovéniai fellépését.)

Ráadásként a mérkőzés presztízs értéke sem csekély. A román csapat ugyanúgy készül, mint két éve a bukaresti Eb-selejtezőre, akkor története során elő diadalára készült a magyar labdarúgó-válogatott ellen, ami akkor sikerült is, hiszen a válogatottba visszahívott Hagi vezérletével 2-0-ra nyertek. A találkozót óriási népünnepély követett, amit szeretnének ismételni. Vélhetően nem is marad el a karnevál Bukarestben, ha románok először győzik le a nagy vetélytárs magyarokat Budapesten.

Hagi egyébként nem számíthat a kapus Stelea (helyére Lobont került), illetve a védő, Paul Codrea játékára. Pályára lép viszont az ifjú Niculae, aki elsőként éppen ellenünk mutatta meg oroszlánkörmeit, két góljával eldöntve a bukaresti találkozó sorsát.

A grúzok ellen katasztrofálisan szereplő védelemnek bizony alaposan össze kell szednie magát, ha nem akar hasonló kellemetlen perceket átélni, mint tette azt Tbilisziben.