Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C
Tóth Ivett
szerda 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

Platini szerint a franciák megvédik világbajnoki címüket

2001.11.30. 14:00
Pontosan fél év múlva kezdődik a jövő év legjelentősebb sporteseménye, a labdarúgó világbajnokság, ám már most is minden a vb körül forog. Az Adidas bemutatta új labdáját, mely a vb-n debütál. A FIFA legújabb határozata szerint a következő (2006 Németország) világbajnokságra már a címvédőnek is selejtezőt kell játszania. Michel Platini szerint azonban ez a csapat a francia lesz, amely megvédi címét a koreai-japán közös rendezésű labdarúgó világbajnokságon.
Új Adidas labda a VB-re

Szombaton - magyar idő szerint délelőtt 11 órától - tartják a jövő évi labdarúgó világbajnokság - talán legfontosabb eseményét - a csoportok sorsolását. Ez alkalomból Puszanban bemutatták az Adidas külön a vb-re kifejlesztett labdáját, mely a "Fevernova" nevet kapta. A május 31-én kezdődő eseményen debütáló labdával a tervek szerint erősebben, és pontosabban lehet lőni, fejelni. A labdán található arany és vörös színek a két rendező országot szimbolizálják.

A címvédő is selejtezőre kényszerül

A FIFA egy 71 éve érvényben lévő szabályt is módosított. Így a jövő évi világbajnokság győztese, nem lesz automatikus szereplője a 2006 -ban Németországban sorra kerülő eseménynek. A jövőben a világbajnoknak is selejtezőkön kell kiharcolnia, a következő vb-n való részvételt.

Mint azt Sepp Blatter, a nemzetközi szövetség elnöke elmondta, ezzel a döntésükkel a mindenkori címvédőt szeretnék segíteni, hogy ne maradjanak a vb előtti időszakban tétmérkőzés nélkül. Így azonban az a csúfság is előfordulhat, hogy esetleg a címvédő nélkül rendezik meg a világ legnagyobb labdarúgó eseményét.

Blatter szerint ez a gyakorlat az Európa-bajnokságoknál már bevált, így ez a lépés csak egy meglévő szabályzat bővítése. Többek között ennek köszönhette a francia válogatott is, hogy az 1988-as kontinensbajnokságon nem vehetett részt, mint címvédő.

Platini biztos a franciák újabb vb-címében

Michel Platini
Ez az eset azonban nem fordulhat elő 2006-ban. Legalábbis Michel Platini szerint. A mind máig talán legnépszerűbb egykori klasszis ugyanis biztos benne, hogy a jövő évi labdarúgó világbajnokságot hazája csapata nyeri, a döntőben Argentínát legyőzve. És ezután a 2006-os kvalifikálás sem okozhat gondot a számukra.

Platini szerint a franciák jóval erősebbek riválisaiknál, hiszen keretükben 22 azonos képességű klasszis található. És hiába tartja mindenki az argentinokat is esélyesnek, a nagy Michel szerint a dél-amerikaiak még nem elég érett összeszokott csapat. A dobogós helyezésekbe talán Spanyolország, Anglia, Olaszország, Németország, valamint Brazília szólhat bele.