Alfréd
-3 °C
3 °C
Tóth Ivett
ma 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

Egy ponttal több, kettővel kevesebb

2003.03.30. 07:55
Sima sajtóhibával indították a vedéglátók a szombat esti meccset: a sajtó számára kiadott hivatalos összeállításban Gellei Imre szövetségi kapitány vezetéknevét írták "a" betűvel. És súlyosabb zavarokkal folytatták: nem játszották le a magyar himnuszt, mert a bányászok fúvószenekara elkésett, ugyanők a szünetben kénytelen voltak öt percig állni a futópályán, mert pomponos lányok táncoltak a játéktéren.
Szervezetlenséget mutatott továbbá, hogy a félidőben melegíteni igyekvő Sebők József nem kapott labdát, hosszas könyörgés után segítették csak ki a labdaszedők, és hogy két öltönyös szervező helyezett vissza egy gyeptéglát a szögletzászló környékén.

A körülbelül 150 ezer lakosú Chorzów az utóbbi néhány évben nem kapott sok válogatott meccset, hiszen a vb-selejtezőn menetelő Engel-csapat Krakkóban játszotta le mérkőzéseit, ezek után vélhetően egy jó darabig megint nem jut nekik. A szerdai San Marino elleni találkozó nem is a városban lesz. (Ahol egyébként két stadion van, az első ligás Ruché és a Slaski, ahol a válogatott meccs volt.)

Százévesen éjszakáztak
Biztos vagyok benne, hogy nem tudok aludni - mondta az Index érdeklődésére még péntek este Gellei Imre, aki 53. születésnapját ünnepelte március 29-én. A kapitány elmondta, hogy többször végignézte a lengyelek lettek elleni vesztes meccsét, és noha ilyenkor már hiába töri a fejét, valószínűleg nem most fogja a nyerőtaktikát kitalálni. Gellei mellett amúgy Csongrádi Ferenc is a születésnapját ünnepli, ketten együtt éppen százévesek.
A mieink összeszedetten játszottak, ám már a pénteki egymás elleni - félpályás, gyorsított - játékon is aggasztónak tűnt, hogy Kenesei igen keveset mozgott, amikor pedig megtalálták a labdával, egy ízben hasraesett. Ékpárja, Tököli aktívabb volt, ő viszont megsértődött, amikor feltartották.

Király Gábor, a csapat kapitánya tette helyre: "semmi szükség erre". A Hertha kapusa ekkor, és szombaton is igazi karmester volt. Irányította a csapatot, és magabiztosságot sugárzott az olykor bizonytalankodó védelem felé.

Tököli átmentette kedvetlenségét szombatra, a hatvanadik percben ugrott fel először fejelni, de ha a két ziccerét belövi, akkor még így is nyerő játékos lehetett volna. Kenesei jobban kezdett, védekezett is, aztán eltűnt. Rajtuk kívül Lipcsei nyújtott mérsékelt teljesítményt, a többiek tudásuk nyolcvan százalékát bemutatták, Dárdai harcos volt, Lisztesnek jó meglátásai voltak, Lőw mellett ritkán mentek el. Ennyire volt elég. A mintegy háromezer fős magyar küldöttségnek ez is elég volt ahhoz, hogy a végén is elénekeljék a himnuszt. (A Népstadionban is várhatóan húszezren lesznek.)

A lengyel szakemberek olykor mosolyogtak a pénteki edzésen, a jókedvük azonban szombat este tízre a múlté lett, mert a lettek után a mieinknek sem tudtak gólt lőni, és alighanem kiszálltak az első helyért zajló küzdelemből. A magyar pontszerzés értéke valószínűleg szerdán derül ki, hiszen ha verjük a svédeket, akkor nyertünk egyet Chorzówban, ellenben ha veszítünk, akkor kettőt elveszítettünk.