Auguszta
-3 °C
2 °C

Várszegi ajánlatai a kivonulásra

2003.07.17. 01:12
Több különböző alternatívát ajánlott a kivonulását előkészítő többségi tulajdonos Fotex Rt. lehetséges megoldásként az FTC elnökségének a szerdai megbeszélésen. Az egyik variáció szerint állítólag Várszegi továbbra is Fradi többségi tulajdonosa maradna.
Várszegi Gábor, a FTC Rt. csaknem valamennyi részvényét birtokló Fotex Rt. tulajdonosa a bajnokság májusi zárófordulójában kitört Üllői-úti botrány hatására döntött a klubbal két éve kötött szerződés megváltoztatásáról.

A Fotex több lépcsőben 2,4 milliárd forintért vette meg az FTC-t, a vételárnak azonban eddig - az erdeti szerződésnek megfelelően - csak a felét fizette ki. A következő, hatszázmilliós részlet júliusban lenne esedékes, ezt azonban a Fotex már nyilvánvalóan nem szeretné folyósítani.

Kiszolgáltatott helyzetben van az FTC

Bár az FTC érdekeit védi az adásvételi szerződés, a klub mégis kiszolgáltatott helyzetben van. Nem csak a focistákat, hanem a többi zöld-fehér szakosztályt is elsősorban a futballcsapatot működtető gazdasági társaság eladásából működtetik. (Sokan Várszegi várható távozásának tudták be már a korábban kiemelkedően sikeres női kézilabda csapat szétesését is).

Nem valószínű, hogy a Bajnokok Ligájáról éppen a botrányt megelőző mérkőzésen lemaradó, régi népszerűségét rohamosan vesztő, brutális drukkerekkel súlyosbított és a magyar focinak megfelelő silány szolágáltatást előállító klub nem hasonlóan komoly befektetőt tud találni. (A Fotex kivonulásáról szóló korábbi cikkünk mellett feltett kérdésünkre - "Mit tenne Várszegi helyében?" - az Index olvasóinak elsöprő többsége válaszolta, hogy "már oda se ment volna".)

"Összhangban a korábbi szerződéssel"

A klub honlapja szerint a Fotex valamennyi ajánlata összhangban van a korábban megkötött adásvételi szerződéssel. Várszegi a szerdai tárgyalások után hangsúlyozta, hogy a Ferencvárosra szeretné bízni a végső döntést, azaz a többségi tulajdonos kivonulása az FTC elnöksége által választott forgatókönyv szerint zajlik majd.

Három lehetőség

"Meghallgattuk Várszegi Gábor ajánlatait, és ennek fényében tanácskozunk pénteken - mondta az MTI-nek Furulyás János, az FTC elnöke. - "Igyekszünk olyan megoldást találni, amellyel a klub és a Fotex Rt. is jól jár".

Az Origo az FTC elnökségi tagjaitól származó információi szerint Várszegi három lehetőséget vázolt az FTC vezetőinek. Az első szerint Várszegi 130 millió forintot ad a szakosztályoknak, kivéve a labdarúgásnak, és néhány százaléknyi tulajdonrészt tartana meg.

A második lehetőség, hogy a továbbiakban semennyit nem fizet, és visszaadja a teljes tulajdonrészét. A harmadik alternatíva szerint megemelik az alaptőkét, a Fotex ötvenyegy százalékot míg a klub huszonkilenc százalékot tartana meg, húsz százaléknyi tulajdonrészre pedig befektetőt keresnének.