György
14 °C
24 °C

'A magyarok néha gondot okoztak nekünk'

2004.04.29. 17:41
A szerdai magyar-brazil barátságos futballmeccsen két gólt szerző brazil csatár, Luis Fabiano közvetlenül elutazása előtt értékelte a mérkőzést és beszélt jövőbeli terveiről az Indexnek.
A brazil válogatott valójában egyetlen igazi csatárral érkezett Budapestre, ő viszont kétszer is betalált szerdán, a magyar-brazil meccsen, így megszakadt veretlenségünk az ötszörös világbajnokkal szemben.

A találkozó után a dél-amerikaiak zárt körben ünnepelték a történelmi sikert az egyik ismert budai szórakozóhelyen, így akinek nem kellett - az olasz és német légiósok már kora délelőtt elrepültek - nem siették elhagyni fővárosunkat.

"Kemény meccs volt"

Utolsóként az öt otthon játszó futballista - Marcos, Felipe, Alex, Renato, Luis Fabiano - gépe indult, ők fél négy körül hagyták el a hoteljüket, ám előtte még utóbbi kettő nyilatkozott az Indexnek.

Az egyetlen, aki nem játszott
Csak egy mezőnyjátékos nem kapott lehetőséget a braziloknál szerdán: a Santos jobbszélsője, Renato nem léphetett pályára. A középpályás viszont egyáltalán nem bánkódott a mellőzése miatt, sokkal inkább zavarta klubcsapata veresége. "Egyáltalán nem vagyok csalódott, amiért nem játszhattam a magyarok ellen. Korábban már ötször is pályára léphettem a válogatottban, és megértem, hogy a posztomon Parreira kapitány másokat is kipróbál. Ezúttal Mancini kapott lehetőséget csereként a jobb oldalon, legközelebb majd én játszom. Azt sokkal inkább sajnálom, hogy a santos társaim a szerdán kikaptak bajnokságban" - nyilatkozta a 25 éves focista, mielőtt kilépett volna a hotel üvegajtaján.

A szerdai nap brazil hőse, Luis Fabiano "kemény, nehéz meccs"-ként értékelte az előző napi találkozót, és örült, hogy negyedik próbálkozásra sikerült megszereznie első válogatottbeli góljait.

A huszonnégy éves csatár szerény maradt, szerinte "a csapat érdeme a siker, hiszen mindenki kivette a részét a történelmi győzelemből", azt pedig külön is kiemelte, hogy "a diadalt szép játékkal, igazi brazilos futballal" sikerült megszerezniük, ami még "a magyar közönségnek is tetszett".

A fölényes játék ellenére Luis Fabiano a mieinkről is jó véleménnyel volt, mint mondta, "a magyar támadók a meccs első részében néha gondot is okoztak a védőknek, lelkesek voltak, mert remek közönség hajtott őket".

"Ügyesebbek, gyorsabbak vagyunk"

A továbbiakban történteket viszont már nem szépítette, magabiztosan állította, hogy "hamar fölénybe kerültek", hiszen a csapatjátékuk "jobb" és egyénileg is "ügyesebbek, gyorsabbak" a mieinknél.

A 2002-es brazil gólkirály már a szerdai meccs előtt is az európai klubok egyik legkeresettebb játékosának számított, többek között a Milannal és a Barcelonával is kapcsoltba került a neve, válogatottbeli gólokkal pedig még előkelőbb helyre került a ranglistán.

Hamarosan Európába költözhet

Ő viszont állítja, hogy "konkrét ajánlat még egyetlen európai klubtól sem érkezett" jelenlegi egyletéhez, a Sao Paolóhoz.

Ennek némileg ellentmond, hogy klubcsapatának az elnöke már csütörtök reggel azt nyilatkozta egy brazil rádióállomásnak, tisztában van vele, hogy egy Luis Fabiano szintű csatárt képtelen hosszú ideig megtartani bármelyik brazil egyesület.

A váltás természetesen a tavaly 27 bajnoki gólt szerzett támadónak sem lenne ellenére, "Németországból, Olaszországból, Angliából és a braziloknak legjobban fekvő spanyol ligából" várja a kérőket.

Talán a Premier League-ben futballozna legszívesebben, például a "legjobb nem brazil játékos, Thierry Henry oldalán", hisz gyerekkori bálványa, Romarió hosszú európai karrier után már évek óta a hazájában játszik, arra pedig, hogy másik kedvencével, Ronaldóval szerepelhessen együtt a Real Madridban, kevés az esély.