György
14 °C
24 °C

Zagallo: A magyar védők nem bírtak a brazil klasszisokkal

2004.04.30. 14:20
Mario "Lobo" Zagallo, hivatalosan a brazil válogatott másodedzője - technikai koordinátora -, gyakorlatilag viszont sokkal több annál: élő futball-legenda, aki mindenhová elkíséri a futballnagyhatalom legjobb játékosait. Egészen kivételes módon az öt brazil világbajnoki cím közül négynek részese volt: aktív játékosként kétszer, szövetségi kapitányként egyszer, majd az említett kísérő-edzői pozíciójában is egyszer lett vb-győztes, 1998-ban pedig döntőbe vezette a sárga-kékeket. A "Lobo", vagyis "Farkas" becenevű tréner arra legbüszkébb, hogy kapitánykodása alatt mindössze tizenegyszer kapott ki a selecao. Az Index csütörtökön, nem sokkal elutazása előtt készített vele interjút.
- A mostani szövetségi kapitány, Carlos Alberto Parreira válogatottját tíz évvel ezelőtt, az amerikai világbajnokság idején is sokan bírálták, mondván, nem játszik elég látványosan. Mostanában pedig, miután a Selecao az utóbbi két meccsén nem lőtt gólt, ismét sok kritikát kapott. A magyarok ellen viszont jól játszott a csapat és 4-1-re nyert. Önnek tetszett a szerda esti brazil produkció?

- Elégedett vagyok a játékunkkal. Ráadásul annak ellenére, hogy szinte az összes emberünk pályára lépett, végig igazi brazilos futballt tudtunk játszani. Az eredmény is megfelelő, hiszen a magyar egyáltalán nem rossz csapat. A támadásaik veszélyesek voltak, oda kellett figyelni a csatáraikra. A mi világklasszis támadóink viszont túl erősek voltak a védelmüknek.

- Van valami, amiben emlékeztet a mai magyar válogatott az ötvenes évek Aranycsapatára?

-Egyetlen meccs alapján nem lehet megítélni az együttesüket, de az biztos, hogy semmiben sem hasonlítható az '54-es magyar csapathoz. Puskásék akkor a világ legjobbjai közé tartoztak, elképesztően futballoztak, összehasonlíthatatlanul jobban, mint a maiak.

- Ön már ötven évvel ezelőtt is futballozott, majd visszavonulása után edző lett, így végignézhette a modern futball kialakulását. Miben változott meg leginkább ez a játék?

Mario Zagallo
- Azt hiszem, a játékosok fizikai felkészültsége között van a legnagyobb különbség. Negyven-ötven éve még nem kellett gladiátornak lenni, hogy valaki világszínvonalon futballozzon, manapság viszont, ha valaki nincs még a tökéletesnél is jobb kondícióban, annak esélye sincs a sikerre. Emellett persze taktikai téren is rengeteget fejlődött a labdarúgás.

- Mivel a focit, mondhatni, egész életében követte, gyakorlatilag a futballtörténelem minden nagy játékosát láthatta. Meg tudná mondani, ki volt minden idők öt legnagyszerűbb futballistája?

- Képtelenség, én nem tudok öt embert kiválasztani. Annyi világklasszis van, csak a mai labdarúgásban is, hogy lehetetlen rangsort felállítani. Kérdezze Pelét, neki nem ötöt, de 125-öt is sikerült kiemelnie a legjobbak közül. (A "fekete gyöngyszemet" kérte fel az idén százéves nemzetközi szövetség, a FIFA, hogy nevezze meg a futballtörténelem száz legjobb labdarúgóját; a lista végül százhuszonötösre bővült - a szerk.)

- Ha már Pelét említi, sok szakértő őt tartja a történelem legjobb játékosának. Ön?

- Pelé volt minden idők legjobb játékosa, ehhez kétség sem fér. Minden testrészével képes volt gólt szerezni, jobbal, ballal, fejjel, mellel, egyszerűen minden porcikájával képes volt a kapuba juttatni a labdát. Sosem láttam hozzá hasonló játékost.

- Maradonát pedig rengetegen vetik össze az önök nemzeti hősével.

- Nem, még Maradona sem hasonlítható hozzá. Az argentin óriási futballista volt, hatalmas tehetség, de Pelé volt minden idők legjobbja!

- És Ronaldo? Fiatalabb korában, még a sérülése előtt, úgy emlegették, mint az új Pelét.

- Ronaldo mutat hasonlóságokat Pelével, ez igaz, de például fejelni nem tud. A cselezőkézsége zseniális, de nem olyan jó, mint Peléé volt. Ronaldo lendületből képes fantasztikus megoldásokra, főleg, hogy ha van területe. Egykori csapattársam viszont bárhol képes volt bármilyen trükkre, legyen az a pálya közepe vagy az egyik sarok, a szögletzászló mellett.

- Emlékszik Pelé legjobb góljára?

- Na látja, ez is megválaszolhatatlan kérdés, mert Pelé annyi gyönyörű gólt szerzett, hogy én nem is tudom, melyikre kellene visszaemlékeznem. Választani pedig végképp nem tudnék, lehetetlen megmondani, melyik volt a legszebb.

- Ön is remek játékos volt, gólokat is lőtt. Melyik volt a saját legszebb találata?

- Hát ez már sokkal könnyebb kérdés. A Mexikónak fejelt gólom a legemlékezetesebb. Csukafejessel juttattam a kapuba a labdát az 57. percben, azzal lett 1-0 nekünk. Végül 2-0-ra nyertük a csoportmeccset a '62-es chilei világbajnokságon.

- Karrierje alatt a világ összes pontján megfordult, a világ legnagyobb sztárjai ellen játszhatott. Puskás Ferenc ellen szerepelt?

- Puskás a világ egyik legjobbja volt, én pedig olyan szerencsés vagyok, hogy játszhattam ellene. A Flamengóval 1955-ben Budapesten jártunk, a Honvéd ellen léptünk pályára. Puskás csodálatos volt, de a találkozót így is mi nyertük, 1-0-ra.

- Játékosként kétszer, majd szövetségi kapitányként és edzőként is nyert világbajnokságot. Melyik eredményére a legbüszkébb?

- Arra, hogy szövetségi kapitányként 154-szer vezettem a brazil válogatottat és mindössze tizenegyszer szenvedtünk vereséget.

- Több mint másfélszáz meccs a kispadon! Tiszteletre méltó. Játékosként "csupán" 37-szer viselte a világ talán leghíresebb futballmezét. Ennyivel jobb szakvezető?

Széles mosoly kíséretében: - Természetesen nem erről van szó. Akkoriban a válogatott jóval ritkábban léphetett pályára; ma már más a helyzet. A szurkolók kiszolgálása a cél, az egyre erősebb fizikumú játékosok pedig egyre nagyobb terhelésnek vannak kitéve. Néha talán túl nagynak is!

- A budapesti már a 253. meccse volt a válogatottal, a három meccsel ezelőtt betöltött jubileumot épp hazánkban ünnepelte meg a csapat.

- Igen, Budapesten - ellentétben az előző mérközésekkel, ahol a FIFA nem engedélyezte - a nevem és a 250-es szám ott szerepelt minden játékos mezén, nagyon nagy dolog ez számomra. Igazán kedves gesztus, megtiszteltetés.

- Aláírta mindegyikükét, de Cafú trikójára még egy üzenetet is írt...

- ...Cafú a szívem csücske, nagyon becsülöm.

- Ha már nála tartunk, mi a véleménye róla? Ön pályája elejétől együtt dolgozik vele, mellette volt huszonhárom éves korában és mostanában is, amikor már harmincnégyhez közelít.

- Nála többször senki nem volt válogatott, három vb-döntőn is játszott. A hozzáállása és sportszerűsége példa értékű, a fizikuma pedig elképesztő. Idén már harmincnégy éves lesz, de még mindig kirobbanthatatlan a válogatottból. Imádja a futballt, amíg a teste engedi, játszani is fog. Cafú a válogatott, és a brazil futball jelképe.