Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Gera, az angol bajnokság nagy durranása

2005.05.13. 11:06
Az angol Match futballmagazin rangsorolta az angol Premier League olcsón vett, idén nagy meglepetésre a sztárok közé robbant játékosait. A West Bromwich Albion támadója, Gera Zoltán a harmadik.
Összeállította a 2004-2005-ös Premier League-szezon legnagyobb felfedezetteinek listáját az angol Match című futballhetilap. Az újság azokat a játékosokat rangsorolta, akiket a szezon elején vagy közben nagyon kevés pénzért - "akciós" áron - igazoltak, esetleg alsóbb osztályból érkeztek, senki nem számított a feltűnésükre, mégis az angol bajnokság csillagai lettek.

A "Shock stars" toplistára felkerült a West Bromwich Albion tavaly nyáron igazolt magyar légiósa, Gera Zoltán is, akit csak a Crystal Palace csatára, Andy Johnson és az Everton középpályása, Tim Cahill előzött meg.

Andy Johnson válogatott lett

Johnson múlt nyáron a másodosztályból került a Premiershipbe a Crystal Palace-szal, de egy fordulóval a bajnoki sorozat vége előtt már húsz gólnál jár, és tavasszal bemutatkozott az angol válogatottban is. A Match szerint ára már nyolcmillió font (hárommilliárd forint) körül mozog.

Az ausztrál Tim Cahillt az Everton tavaly mindössze másfélmillió fontért (ötszázötvenmillió forint) vette a másodosztályú Milwalltól, és senki sem várta, hogy tíz gólt szerezzen, valamint, hogy - Wayne Rooney eladása után - a Bajnokok Ligája indulást jelentő negyedik helyen végezzen vele a liverpooli klub. Értéke ma már legalább 4,5 millió font (másfélmilliárd forint).

"Fantastic"

Mögöttük harmadik Gera Zoltán, aki az FTC-től augusztusban szintén 1,5 millió fontért érkezett. Az újság leginkább trükkjeit és gyorsaságát dicséri, kiemeli, hogy hat gólt szerzett középpályásként, illetve neki tulajdonítja, hogy a West Bromnak még van esélye a bennmaradásra. Szezonbeli teljesítményére a "fantastic" jelzőt tartja megfelelőnek, és bár az áráról nem ír, minimum megduplázódhatott az is, vagyis egymilliárd forintnak megfelelő fontra biztos számíthatna érte a WBA.

Shock Star Top 10
1. Andy Johnson (Crystal Palace)
2. Tim Cahill (Everton)
3. Gera Zoltán (West Bromwich Albion)
4. Dean Ashton (Norwich City)
5. Morten Pedersen (Blackburn Rovers)
6. Richard Dunne (Manchester City)
7. El Hadji Diouf (Bolton Wanderers)
8. Stewart Downing (Middlesbrough)
9. Steven Davis (Aston Villa)
10. Steven Taylor (West Ham United)

A magyar klsszis után Dean Ashton áll a sorban. Ő januárban még a harmadosztályú Crewe Alexandrában futballozott, de a Norwich City vezetői hárommillió fontot (egymilliárd forint) sem sajnáltak érte. Kockáztattak, de bejött, mert tavasszal már hét gólnál jár, és leginkább neki köszönhető, hogy a gárda még nem esett ki a Premier League-ből.

A Blackburn Roves másfélmillió fontos csatára, Morten Gamst Pedersen ötödik az "alkalmi vételek" között. Főbb érdemei, hogy csapata a következő idényben is a PL-ben indul, és még az FA-kupa elődöntőjébe is bejutott.

Király és Torghelle kimaradtak

A Premiershipbe szintén nyáron érkezett Király Gábor nagyon jó szezonja ellenére valószínűleg a Chelsea ellen bekapott potyagólja miatt nem szerepel az első tízben. A Palace játékosának csapattársa, Torghelle Sándor ideális induló lenne az akciós meglepetéssztárok között, hiszen másfél éve még Magyarországon is alig ismerték, de egyelőre csak kiállításokra és epizódszerepekre futotta tőle.