Sára, Márió
2 °C
6 °C

Rekordbüntetés a Chelsea-nek

2005.06.02. 10:30
A Premier League fegyelmi bizottsága keddi ülésén bűnösnek találta a Chelsea-t, edzőjét, Jose Mourinhót, és az Arsenal védőjét, Ashley Cole-t. Az összesen hatszázezer fontos bíráságot azért kapták az érintettek, mert az Ágyúsok vezetőinek megkerülésével tárgyaltak az élő szerződéssel rendelkező játékos esetleges átigazolásáról. Mind a három pontos levonással sújtott Chelsea, mind pedig Cole fellebezést nyújt be.
A Premier League fegyelmi bizottsága példátlanul súlyos büntetést szabott ki az angol bajnokságot magabiztosan megnyerő Chelsea-re, edzőjére Jose Mourinho-ra, és az Arsenal védőjére, Ashley Cole-ra, mert január 27-én a felek Londonban a szabályokkal ellentétes módon találkoztak. Angliában ugyanis tilos élő szeződéssel rendelkező játékossal az egyesülete beleegyezése nélkül tárgyalni.

Cole egyhavi bérét vesztette

Az ügyet a The Sun című bulvárlap robbantotta ki, amikor közzétette, hogy a londoni Royal Park Hotelben Cole és a Chelsea képviselői a futballista esetleges átigazolásáról értekezetek. Annak ellenére, hogy Mourinho tagadta a titkos találkát, a bizottság bűnösnek találta az érintetteket, és a Chelsea-t háromszázezer (száztizenkétmillió forint), Mourinhót kétszázezer (hetvenötmillió forint), a huszonötéves futballistát pedig százezer font megfizetésére kötelezte (harmincnyolcmillió forint).

A londoni klubot három pont levonással is sújtotta testület, amely így nem tizenkettő, hanem csak kilenc ponttal előzete meg az Ágyúsokat a pontvadászatban. Az eljárás során felmerült költségeket arányosan három részre osztották, és tizennégy nap fellebbezési időt hagytak.

Az élet megy tovább

"Úgy gondoljuk ez teljesen elfogadhatatlan következtetés, azonnal fellebbezünk a döntés ellen, amely úgy tűnik találgatáson alapszik. Futballistának lenni modern munkavégzés, nem kellene felesleges korlátok közé szorítani" - értékelte a történteket Graham Shear, Cole ügyvédje.

Az Arsenal alelnöke bízik benne, hogy a 2007-ig élő szerződéssel rendelkező angol válogatott futballista újragondolja a stratégiáját. "Reméljük, hogy Ashley nem távozik. Ő értékes, és szándékunk megtartani őt. Az emberek tanulnak a hibáikból. Az ügyet lezártuk, nem akarunk viszályt, az élet megy tovább" - mondta David Dein, aki történetet kellemetlen élménynek nevezte.

Elvekről van szó

A Chelsea is minden bizonnyal benyújtja fellebbezését a bizottsághoz. Bruce Buck, a Chelsea elnöke arra a felvetésre, hogy helyreállítható-e a két egyesület közt a jó kapcsolat, csak annyit felelt: "Minden lehetséges, de ez elég nehéznek ígérkezik." A pénzbírságról így vélekedett: "Ez nagyon sok pénz, minden penny számít a Chelsea-nek, de itt elvekről van szó."

Rekordot döntöttek

A hasonló ügyekben született eddigi büntetések meg sem közelítik a most kiszabottat, a legsúlyosabb pénzbírságot 2002 márciusában a Middlesbrough kapta, amiért a Liverpool játékosával Christian Ziegével meg nem engedett beszélgetést folytattak. Akkor a csapat húszezer, a játékos pedig tízezer font bírságot fizetett.

Mourinhónak ez a második büntetése az idén, az elsőt még a Bajnokok Ligájában kapta, az európai szövetségtől, mert a Bacelona elleni nyolcaddöntő után csalással vádolta a csapat edzőjét, Frank Rijkaardot és az azóta visszavonult svéd játékvezetőt, Anders Frisket.

Súlyos büntetések Angliából
A Tottenhamet 1994-ben hatszázezer fontra büntették, tizenkét pontot vontak le tőlük és kizárták őket az FA-kupából, miután kiderült, hogy a játékosokat feketén fizették.

A Middlesbroughnak ötvenezer fontot kellett fizetnie, amiért 1997-ben a Blackburn elleni meccset huszonnégy órával a kezdés előtt mondták le.

Az Arsenalt és a Manchester Unitedet a 1990/91-es idényben kettő, illetve egy pont levonással terhelték, mert a pályán civakodás történt.

A MU korábbi klasszisa, Eric Cantona elhíresült kung-fu rúgásáért 1995-ben húszezer fontos "számlát" kapott a kilenchónapos eltiltása mellé.

Tavalyelőtt a szintén manchesteri Rio Ferdinand doppingteszt kihagyásáért nyolchónapos kényszerpihenőre ítélték, és ötvenezer fontja, valamint Eb-szereplése bánta.

A Chelsea román csatára, Adrian Mutu kokainnal bukott le 2004 szeptemberében, héthónapos eltiltása után a Juventus színeiben már pályára lépett, mivel a Chelsea lemondott róla.

Az edzők közül az Arsenalt irányító Arsene Wenger tavaly tizenötezer fontos bírságot volt kénytelen befizetni, mert a decemberi, Manchester Uniteddel vívott bajnokit követően csalással vádolta Wayne Rooney-t, akinek a színjátéka tizenegyeshez juttatta a vörösöket, és azzal nyertek is.