Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

A Manchester United végleg elesett

2005.06.28. 23:38
Bekövetkezett, amitől a Manchester United szurkolói a legjobban féltek. A Tampa Bay Buccaneers amerikaifutball-csapatot is tulajdonló Malcolm Glazer megszerezte az abszolút ellenőrzést klubjuknál.
A világ legértékesebb futballklubját többszöri megkörnyékezés után, május közepén vette meg Malcolm Glazer. Az amerikai iparmágnás ellen a szurkolók hevesen tiltakoztak, jelképesen már fel is gyújtották őt. Sok mindent nem tehettek, az új tulajdonost nem érdekelte a szurkolók ellenszenve, a drukkerek mégis a végsőkig harcolnak.

A helyzet azóta a szurkolók "nagy bánatára" változott. Glazer előbb három fiát tette be a hattagú elnökségbe, majd bejelentette, radikálisan emeli a jegyárakat. A Tampa Bay Buccaneers amerikaifutball-csapatot is tulajdonló Glazer mostanra pedig 98 százalékra növelte tulajdonrészét a Manchester United labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaságban, így már végérvényesen övé lett a teljes hatalom, miután ehhez 97,6 százalékra volt szüksége.

Az amerikai multimilliárdos újabb, a drukkerekben várhatóan ismét ellenérzést kiváltó lépéséről Glazer cége, a Red Football elnevezésű befektetési cég adott tájékoztatást. Közleményében az is szerepel, hogy a maradék résztulajdon megvételére él a részvényenkénti 300 pennys ajánlat.

"A Red Football birtokába került 259 950 194 Manchester United-részvény, ez mintegy 98 százalékos tulajdonrészt jelent" - nyilatkozott a cég épviselője.

A Red Football május 23-án jelentette be, hogy az amerikai üzletember teljes egészében magántulajdonba veszi a Manchester Unitedet, amelyet június 22-én kivezetett a londoni tőzsdéről. Ezzel lezárult a világ egyik leggazdagabb klubjának tizennégy évig tartói tőzsdei szereplése.