Gizella
9 °C
14 °C

Világvégét okozhat Splitben a Debrecen

2005.08.03. 10:00
Amennyiben a Debrecen meg tudja ismételni az egy héttel korbban nyújtott teljesítményét a Hajduk Split elleni Bajnokok Ligája-selejtező visszavágóján, úgy biztos, hogy a magyar együttes készülhet a Manchester United elleni, következő fordulóbeli párharcra. Az angolokról azonban még nem akarnak beszélni a Lokinál, egyelőre csak a Hajduk számít, amelyet terveik szerint másodszor is legyőznének.
Egy héttel ezelőtt a Debrecen remek játékkal, háromgólos előnyre tett szert a horvát Hajduk Split elleni Bajnokok Ligája-selejtezőn. A debreceni összecsapáson a hazaiak magabiztosan és roppant szervezetten játszottak, míg a horvátok meglepően gyenge teljesítménnyel rukkoltak elő.

A horvátoknak támadniuk kell

A visszavágón biztosan egy teljesen más Hajduk lép pályára, hiszen amelyik csapat a selejtezők ezen szakaszában kiesik, még az UEFA-kupában sem indulhat. Horvát lapok szerint a csapat edzőjének, a horvát válogatottat '98-ban világbajnoki bronzig vezető Miroslav Ciro Blazevicnek is létfontosságú a meccs, hiszen kiesés esetén megválhatnak tőle.

A korábbi szövetségi kapitány szerint, ha a szerda esti mérkőzésen a Hajduk kiesik, "eljön a világvége".

A debreceni játékosok is érzékelhették, nincs minden rendben a horvát bajnoknál: a mérkőzés időpontjában, kedd este negyed kilenckor tartott edzés után egy-két perccel leoltották a stadion világítását.

A mékőzés előtti keddi sajtótájékoztatón Blazevic meglehetősen letört volt, azt mondta, csapata gyakorlatilag minden esélyét elveszítette.

Már Blazevic is csak húsz százalék esélyt lát

"A labdarúgásban történnek csodák, de ebben most nem nagyon bízom. Korrekt mérkőzést szeretnénk játszani, és remélem, hogy nyerünk, de illúzióim nincsenek. A debreceni mérkőzés után 65-35 százalék esélyt láttam a DVSC javára. Amit most mondok, az a szívemből jön: immár úgy érzem, nincs több esélyünk 20 százaléknál, de a labdarúgásban ez néha nagyon is sok. A 0-3 nem egy behozhatatlan hátrány, de ha az ellenfél olyan jó, mint amilyen a Debrecen, akkor a három gól ledolgozása nagyon nehéz feladat" - hangzott a Hajduk-edző esélylatolgatása a dvsc.hu-n.

A szurkolók már valamit érezhetnek az említett világvégehangulatból, ugyanis a klub sajtófőnöke szerint nem lesz telt ház a negyvenezres Poljud-stadionban, tizenötezer szurkoló várnak szerda estére.

Nem mindenkire ragadt át még a letargia: a határőrök a Splitbe igyekvő Index-tudósítónak magabiztosan mosolyogtak, miután megtudták az úticélt és Blazevicet idézték.

A túloldalon ugyanakkor nincs szó elbizakodottságról, a Loki játékosai tudják, a Poljudban, a horvátok stadionjában félelmetes hangulat és egy mindenre elszánt ellenfél vár rájuk. Ezek a szurkolók minden bizonnyal a végsőkig buzdítani fogják együttesüket, ráadásul Niko Krajncaréknak a jelentős hátrány tudatában nincs is más: támadniuk kell.

Supka nem félti csapatát

"Láttuk a Hajduk két hazai mérkőzését - a Szuperkupa-döntőt, amelyet személyesen tekintettünk meg Herczeg Andrással, valamint videón a Zágráb elleni összecsapást -, egyértelműen leszűrhettük, hogy hazai környezetben a splitiek folyamatosan támadnak, mennek előre" - mondta a klub hivatalos honlapján Supka Attila, a debreceniek vezetőedzője. A DVSC trénere továbbra is ötven százalék esélyt lát a továbbjutásra.

A klub történetének első bajnoki címét szerző szakvezető ugyanakkor elmondta, bízik benne, hogy a horvátok a nagy rohamok közepette szabadon hagynak területeket, amelyeket be tud majd játszani csapata. Csapatát nem félti, mert tartja olyan erősnek, hogy háromgólos előnyét megtartsa, sőt, ha úgy alakul, akár még növelheti is.

Habi hiányzik, a MU doppingol

A Debrecen legerősebbnek tartott összecsapásából csak Ronald Habi hiányzik majd, aki súlyos sérülést szenvedett az első meccsen. A két együttes számára külön "dopping" lehet, hogy a továbbjutó csapat a Manchester Uniteddel találkozhat a BL-főtáblára kerülésért.

Úgy tudjuk, a klubnál egyenesen megtiltották a játékosoknak, hogy a MU elleni esetleges mérkőzésről beszéljenek. Splitben a Loki háza táján nem is esett szó az angolokról, akiket az európai futballszövetség döntése alapján az Oláh Gábor utcai stadionban nem láthat vendégül a DVSC, a találkozót valószínűleg a Puskás-stadionba viszik.

A szerdán 20.15-kor kezdődő Bajnokok Ligája-selejtező visszavágón Richard Havrilla szlovák játékvezető fújja majd a sípot. A 39 éves játékvezető a múlt hét csütörtökön Minszkben, a hazaiak Ferencváros elleni UEFA-kupa visszavágóján tevékenykedett. Segítői Vladimir Medved és Tomas Mokos lesznek.