Sára, Márió
2 °C
6 °C

Kitüntetés van, útlevél nincs

2005.09.07. 11:25
A minden idők legjobb magyar futballistájának tartott Puskás Ferencet 2000 óta kórházban ápolják, és talán nem is sejti, hogy a jó ízlés határát súroló vita bontakozott ki róla. Kitüntették, de diplomata-útlevelét nem hosszabbították meg, a kórház meglepően sokat számlázott a kezeléséért, az adóssága milliós összegre tehető. Egykori klubja, a Real Madrid háromszor annyit fizet neki havonta, mint Magyarország, jóllehet szerte világban vele azonosítják az országot.

"Minden felmérés azt mutatja, hogy a világon a legismertebb magyar Puskás Ferenc. A futballfenomén csillaga fél évszázada egyformán fényesen csillog" - közli a Magyar Köztársaság Külügyminisztériumának webjének Tények Magyarországról fejezete. (Alcím: Hungaricum: Különleges, egyedi, jellegzetes - és magyar.) Teljesítményének elismerését mutatja, hogy 1999-ben az évszázad sportolóinak gálájára Egerszegi Krisztina és Papp László mellett őt hívták meg Magyarországról a Pelét, Eusebiot, di Stefanót is felvonultató társaságba.

Mennyi is a tartozás?

Puskás Ferenc 2001-ben
Puskás Ferenc 2001-ben

Az 1952-ben olimpiai bajnok, két évre rá világbajnoki ezüstérmes labdarúgó öt éve küszködik súlyos idegrendszeri betegségével. Gondjait a tiszteletére és gyógykezelésének segítésére megtartott augusztusi Real Madrid-vendégjáték hozta felszínre. A szervezők kezdetben mindössze egymillió forintot akartak a családnak adni, aztán a futball-liga elnökének fellépésére kipótolták az összeget huszonkét és fél millióra.

Az 1991-ben hazatért Puskás Kútvölgyi Kórház-i számláját nem fedezték. A kórház előbb tizennyolcmillió forintos tartozást regisztrált, aztán a költségeket a család jogi képviselőjével, dr. Éliás Andrással való tárgyalásokon hirtelen tízmillióval csökkentették, de pontos adat azóta sem került nyilvánosságra. Éliás ezt az összeget is kifogásolja, hiszen a társadalombiztosítástól ugyanazt az ellátást megkapja Puskás, mint bármelyik magyar állampolgár, így a gyógyszerekért nem kell fizetnie. Kivéve, ha speciális készítményről van szó.

A Kútvölgyi Kórház gazdasági igazgatója nem reagált megkeresésünkre.

A kancelláriaminiszter: negyvenmilliót utaltak át eddig

A nyolcvanötszörös válogatott egy tizenkét négyzetméteres "luxusszobában" él, de egyelőre - tételes elszámolás híján - nem tudni, hogyan jött ki a fennmaradó összeg. A számlán hotelszintű szolgáltatás szerepel, ami azért furcsa, mert a szobát korábban a család hozta létre szponzori pénzekből, több mint nyolcmillió forintért.

Amikor Puskás barátai, egykori csapattársai a meccs előtt első aggodalmukban a Nemzeti Sporthivatalnál (NSH) a "csúszásról" érdeklődtek, csak azt a választ kapták, hogy jelenleg nincs fedezet a költségvetésben a gyógykezelésre. A kancelláriaminiszter, Kiss Péter ugyanakkor Demján Sándornak és Puskás ügyvédjének azt mondta a mérkőzés előtt, hogy ők eddig negyvenmillió forintot utaltak át a kórháznak, többek között a kezelésre.

Megszüntették a labdarúgó akadémiától járó pénzt

Puskás jelenleg a Nemzet Sportolóinak járó bruttó ötszázezer forinton és nyugdíján kívül más járandóságra nem számíthat a magyar kormánytól. A Nemzet Sportolója elismerés a legnagyobb elismerés, ami sportolónak adható. A nyugdíja a hazai rendszerben nem lehet magas, hiszen az emigráció éveiben nem állhatott itthon munkaviszonyban.

2001-ben Puskást beválasztották a Nemzeti Labdarúgó Akadémia (NLA) ötfős tanácsadói testületébe - az aranycsapat még élő tagjai, Buzánszky Jenő és Grosics Gyula mellett Baróti Lajos és Illovszky Rudolf érdemelte ki a rangot. A kormányváltás után a grémium tagjainak járó havi százhúszezer forintot Jánosi György sportminiszter a felére csökkentette, a 2003 májusában hivatalba lépő Gyurcsány Ferenc sportminiszter megszüntette.

Grosics: mi mást tehetnék?

Az anekdota szerint Grosics Gyulának ezek után tette fel a kérdést a jelenlegi kormányfő, miszerint most akkor haragszik-e rá? Az aranycsapat kapusa csak annyit felelt: "Mi mást tehetnék?!"

Az Alzheimer-kórhoz hasonló betegségben szenvedő Puskás kezelésének pénzügyi jellegű problémáin kívül más anomáliák is felvetődtek.

A sporthoz a jelenleginél közelebb álló Orbán-kormány tiszteletbeli nagykövetnek nevezte ki 1999 novemberében, útlevelébe ekkor bekerült "a miniszterelnök személyes megbízottja" titulus.

Nem járt a gesztus a külügytől

A külügyminisztérium ezt a diplomata-útlevelet ötéves lejárta után - előtte megszüntette a nagyköveti státuszt -, nem újította meg. Polgár Viktor, a külügyminisztérium szóvivője az Index érdeklődésére elmondta: az ötéves érvényességi határidő után senki sem kérte, hogy hosszabbítsák meg a dokumentum érvényességét. Puskásnak tehát most nincs zöld útlevele.

A szóvivő - noha nem tudta, hogy a futball-legendának volt diplomata-útlevele - készségesen tájékoztatott, de nem utalt arra: ezt a minisztériumnak magától értetődően meg kellett volna hosszabbítania.

Úgy látszik, ez a gesztus fel sem merült, és Puskás ügyvédje szerint az egészségi állapota felől sem érdeklődtek.

Havi négyezer euró a Real Madridtól

Puskásnak egyetlen lánya született, ő jelenleg is Spanyolországban él, két gyereket szült, akik három dédunokával tartoznak az egykori világklasszis családjához. Ha egészségi állapota engedné, pillanatnyilag akkor sem tudná meglátogatni - soron kívül - szeretteit Puskás.

Furcsa kontraszt, hogy amíg a Real Madrid minden hónapban négyezer eurót, vagyis közel egymillió forintot áldoz a háromszoros BEK-győztes gyógykezelésének jobbá tételére, addig a magyar államtól ennek harmadát kapja.

Augusztusban adták át a kitüntetést

Puskás a Real Madrid mezében
Puskás a Real Madrid mezében
A kormány megítéléséhez ugyanakkor kétségtelenül hozzátartozik, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök javaslatára a Magyar Köztársaság elnöke Puskás Ferenc labdarúgónak, edzőnek, világszerte nagyrabecsült sportolói pályafutásáért, az utánpótlás-nevelésben szerzett elévülhetetlen érdemeiért és edzői tevékenységéért a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetést adományozta a már említett Real-vendégjáték előtt. (Az utánpótlás-nevelés terén az NLA hatásos tevékenységét viszont kétségbe vonták.)

Puskás életét Szöllősi György újságíró tárta fel a Ringier kiadó kiadásában szeptember végén megjelenő könyvében, és a szerző szerint - sokan mások is így fogalmaztak - egy múzeum még mindig hiányzik, amelyikben a legendás futballista jórészt külföldön lévő relikviáit el lehetne helyezni.

Kétszázmillióba kerülne egy múzeum

Magánszemélyekben ez az ötlet már fel is merült, de a megvalósítás egyelőre még várat magára. A Puskás család értéktelenebb relikviáit "Öcsi bácsi" felesége egy nagy érdeklődéssel várt angliai aukción igyekszik értékesíteni a közeljövőben. Egy állandó kiállítás létrehozása szakértők szerint kétszázmillió forintba kerülne.

A Real-meccs után nem véletlenül igyekezett felhívni a figyelmet a Puskás-ügyre a Magyar Labdarúgó Liga korábbi elnöke, az egyik leggazdagabb magyar vállalkozó, Demján Sándor, aki a jótékonysági meccs bevétele mellett magánvagyonából közel tízmillió forintot áldozott minden idők legnagyobb magyar futballistájának gyógykezelésére. Meg is jegyezte gyorsan: várja a hozzá hasonlóan vállalkozó szellemű szurkolókat.

Korábban már visszaéltek Puskás nevével

A mérkőzés után huszonkét és fél millió forint került a Puskás-alapítványhoz, ebből a kórház nem részesülhet, de Puskás életkörülményeit jobbá tehetik. Éliás ügyvéd reméli, hogy ezután csakis a góljairól, a dicső futballmúltról esik szó, semmilyen más környezetben nem merül fel a legendás futballista emléke. Attól pedig kifejezetten irtózna, egyben visszataszító is lenne, ha politikai célokra is visszaélnének a nevével.

"Korábban, tudta nélkül, taxitársaságot, ásványvizet is reklámoztak a fényképével, így nekem nem is lehet más a feladatom, mint hogy megvédjem az ügyeskedőktől, hiszen ő már nem képes az életében megvédeni magát" - összegzett.

Puskás névjegye
Született: 1927. április 2., Budapest
Állampolgársága: magyar, spanyol
Klubjai sportolóként: Kispest (1942-49), Bp. Honvéd (1949-56), Real Madrid (spanyol, 1958-67)
Posztja: csatár
Mérkőzései száma: a magyar válogatottban (1945-56) 85/84, világcsúcs
a spanyol válogatottban (1961-62) 4/0

Pályafutása edzőként:
Panathinaikosz (görög, 1970-74),
Colo Colo (chilei, 1974-76),
AEK Athén (görög, 1978-79),
al-Maszri (egyiptomi, 1979-84),
Panhellic Melbourne (ausztrál),
a magyar válogatott szövetségi kapitánya (1993).
Eredményei sportolóként:
olimpiai bajnok (1952),
világbajnoki ezüstérmes (1954),
3x BEK-győztes (1958-59, 1959-60, 1965-66),
2x BEK-ezüstérmes (1961-62, 1963-64),
Világkupa-győztes (1960),
5x magyar bajnok (1949-50, 1950 ősz, 1952, 1954, 1955),
7x spanyol bajnok (1959-60, 1960-61, 1961-62, 1962-63, 1963-64, 1964-65, 1966-67),
2x spanyol kupagyőztes (1957-58, 1961-62),
4x magyar gólkirály (1947-48, 1949-50, 1950 ősz, 1953),
4x spanyol gólkirály (1959-60, 1960-61, 1962-63, 1963-64),
2x BEK-gólkirály (1959-60, 1961-62),
világválogatott (1963),
Európa-válogatott (1965),
az Aranylabda-szavazáson második (1960)
A Real Madridban összesen 156 gólt szerzett.

Eredményei edzőként:
BEK-döntős (1970-71),
2x görög bajnok (1969-70, 1971-72),
görög bajnoki döntős (1978-79),
görög kupadöntős (1978-79)

Forrás: mlsz.hu