Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Laza Real-győzelem a lelkes magyarok ellen

2005.08.14. 22:12
A Real Madrid látványosan csak annyit adott ki magából a légiósait nélkülöző alkalmi magyar nemzeti együttes, a Puskás Ferenc Válogatott ellen, amennyi a 3-1-es győzelemhez kellett. A hangulat hagyott maga után kívánnivalót, a magyar játékosok lelkesedése nem, mert Keneseiék néha fölényben is játszottak a fásult világsztárok ellen. Lothar Matthäus szerint játékosai megmutatták, önbizalommal bárki ellen nyerni tudnak.
Nem volt teljesen telt ház vasárnap este a Puskás Ferenc-stadionban a Real Madrid vendégszereplésén, amelyen a világsztárok könnyen nyertek 3-1-re. A Puskás Ferenc tiszteletére rendezett gálameccsen a nevét viselő magyar válogatott az egykori világklasszis volt csapatával csapott össze.

Maradtak üres helyek


Nézegessen Real-játékosokat!

Voltak üres székek a lelátón, a legolcsóbb jegy ugyanis 8800 forintba került, a legdrágább huszonötezerbe. Igaz, a szombati nyilvános edzésen talán ezren voltak, mert a vasárnapi meccsjeggyel nem rendelkezők egy majdnem ötezer forintos póló megvásárlásával léphettek a stadionba.

Az elszámolási vitával, acsarkodással felvezetett találkozón nem lehetett jelen a hetvennyolc éves ünnepelt, mert felesége és orvosai úgy döntöttek, nincs olyan állapotban, hogy elhagyhassa el a Kútvölgyi Kórházat.

Zidane két büntetője

A mérkőzés úgy kezdődött, ahogyan a "galaktikusoktól" el lehetett várni, Raúl került gólhelyzetbe rögtön a középkezdés után, de kisodródott. Az Angliában légióskodó Fülöp Márton kapus már vert helyzetben volt.

Puskáson marakodtak
A vasárnapi mérkőzés előtt néhány héttel vetetett fel Kisteleki István, a Magyar Labdarúgóliga (MLL) elnöke, hogy a szervezők - közte a Real Budapestre csábító Trigránit Rt. és a promóter Erdős László - visszaélnek Puskás Ferenc nevével és az ígértnél jóval kevesebb pénzt szánnak a világklasszis gyógykezelésére. A futballszövetség, a liga és a szervezők megbeszélésének eredményeként kiderült, a mérkőzés lebonyolítása mindkét részről akkor elfogadható és támogatható, ha a találkozó utáni elszámolást követően a nyereség ötven százalékát részben Puskás Ferenc gyógykezelésére, részben az utánpótlás-válogatottak javára fordítják, s eme összeg nem lehet kevesebb negyvenmillió forintnál.
Az első negyedóra végén a korábban hosszú ideig sérüléssel küszködő Böőr Zoltán újra megsérült: a kemény dán védővel, Gravesennel találkozott, akinek a könyöke eltalálta és az orrát törte.

Néhány perccel később két büntetőhöz is jutott a vendégegyüttes, előbb a tizenhatos sarkánál üresen hagyott és gólhelyzetbe került Michel Salgadót buktatta Halmosi Péter, majd egy kipattanó labdára rajtolt Ronaldo, de lerántották. A két büntetőben a végrehajtó, Zinedine Zidane volt a közös. A francia azonban az elsőt lezseren kihagyta, a másodikat azonban nem hibázta el, 0-1.

Visszavettek a 'galaktikusok', magyar egyenlítés

A Real ezután kissé visszavett az amúgy sem nagy iramból, de azért többször Fülöpnek kellett védenie. A madridi támadósorból elsősorban Raúl és Ronaldo tűntek ki aktivitásukkal.

A félidő vége előtt néhány perccel azonban Merk adott egy tizenegyest a magyar együttesnek is. A Tóth Norbertet buktató Salgado azt reklamálta, a tizenhatoson kívül szabálytalankodott. A lövésre készülődő Keneseit Beckham akarta megzavarni, de nem sikerült, a léc alá küldte a labdát: 1-1.

Kelletlen sztárok, lelkes magyarok

A fordulás után megélénkült a magyar válogatott, míg a Real Madrid egyre inkább visszafogott játékából. A Real évek óta csak pályára küldi a neveket, de játékosai David Beckham érkezése óta semmilyen trófeát nem nyertek. Az ázsiai és amerikai túrán is járt sztárok láthatóan egyre kedvetlenebbül játszottak.

Az edzők elégedettek
A Real Madrid mesterének, a brazil Vanderlei Luxemburgonak tetszett a vasárnapi összecsapás, de elismerte, nem volt ellenállhatatlan a csapata játéka. "Mindent kiadtunk magunkból, nem maradt semmi a csapatban. A második félidő elején a magyarok megnehezítették a dolgunkat. Tíz nap felkészülés után elégedett vagyok, az eredmény magáért beszél. Nem tudtuk azt a lehengerlő játékos produkálni, amelyet korábban elterveztünk. Ugyanakkor úgy érzem, sikerült Puskás Ferencnek néhány örömteli pillanatot szereznünk." "

A magyar csapatot most nem szövetségi kapitányi minőségében irányító Lothar Matthäus összességében elégedett volt a látottakkal. "Az első félidőben féltek a játékosaim, ami nem csoda, hiszen ezer-kétezer nézőhöz vannak szokva. A második félidő megmutatta, hogy kellő önbizalommal bárkit meg lehet verni" - értékelt a német szakember.
A magyar együttesben elsősorban Kenesei Krisztián volt aktív, de nagy helyzet termett Kerekes Zsombor előtt (őt Bárányos Zsolt ugratta ki), tíz méterre a kaputól Priskin Tamás próbálkozhatott, a csereként beállt - és az emlékezeteset általában csak világhírű csapatok (Brazília, Németország) nyújtó - Torghelle Sándor többször is jól került helyzetbe.

Két könnyed gól

Lothar Matthäus a hagyományoknak megfelelően mindenkinek lehetőséget adott, így sokan mondhatják el magukról, megszorongatták a Real Madridot. Ahhoz azonban nem férhetett kétség, a spanyol sztárcsapat könnyedén nyerni tud. Előbb a kelletlenül, de mégis veszélyesen játszó Ronaldo ugrott ki, majd a bizonytalan helyzetű Michael Owen szerzett gólt. Utóbbi gól vitatható helyzet után esett, mert Júlio Baptista a beadása előtt lökte Vincze Ottót.

Néha szurkoltak is

Csalóka volt, hogy a magyar válogatott "nyomott" a Real ellen, de a világsztárok csak annyit adtak ki magukból, amennyi ezen az estén kellett és könnyedén nyerték 3-1-re a gálát.

Igazi gálameccs volt, abban az értelemben is, hogy a közönség ritkán lelkesedett be, néhányszor hangzott fel a Hajrá, Magyarország.

Jegyzőkönyv
Puskás Ferenc Válogatott-Real Madrid (spanyol) 1-3 (1-1) Puskás Ferenc Stadion, 42 ezer néző, v.: Markus Merk (német)
Puskás Ferenc Válogatott: Fülöp Márton - Nikolov Balázs (Rósa Dénes, 62.), Komlósi Ádám, Éger László (Vanczák Vilmos, a szünetben), Balog Zoltán - Takács Ákos (Vadócz Krisztián, a szünetben), Böőr Zoltán (Bárányos Zsolt 14. (Rajczi Péter, 76.), Halmosi Péter (Vincze Ottó, a szünetben), Tóth Norbert (Priskin Tamás, a szünetben) - Illés Béla (Kenesei Krisztián 26.) - Kerekes Zsombor (Torghelle Sándor, 62.)
Real Madrid: Iker Casillas - Michel Salgado (Ruben De La Red, 80.), Ivan Helguera, Francisco Pavón, Roberto Carlos - Thomas Gravesen (Guti, 72.), Julio Baptista, Zinedine Zidane (Pablo Garcia, 72), David Beckham (Carlos Dioígo, 80.) - Ronaldo (Roberto Soldado, 82.), Raúl (Michael Owen, 75.)
gól: Kenesei (43., 11-esből), illetve Zidane (19., 11-esből), Ronaldo (72.), Owen (84.)
sárga lap: Torghelle (82.), illetve Gravesen (7.) Pavón (78.)