Sára, Márió
2 °C
6 °C

Kisteleki gyors változtatásokat akar

2005.11.02. 17:12
Tovább folytatódik a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Magyar Labdarúgó Liga közötti erőfitogtatás. Kisteleki ligaelnök - már nem először - a szövetség közgyűlésének gyors összehívását sürgeti, melyen a személyi változások mellett jelentős reformokat és saját programjának, az egész futballra kiterjedő elfogadását akarja elérni.
Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Liga elnöke, már kinevezésekor hangoztatta, a magyar labdarúgásnak alapos átalakuláson kell átmennie, hogy elinduljon az európai középmezőny után. A ligaelnök továbbra sem tett le reformokkal átszőtt tervéről, így ismét kezdeményezi a Magyar Labdarúgó Szövetség rendkívüli közgyűlésének összehívását. Ehhez 34 küldött hozzájárulására, pontosabban aláírására van szükség.

Öt pontban a változásokért

"Az aláírók száma jelenleg 20 és 30 között van, de hétvégére már pontos számot tudok mondani. Miután összejön a szükséges támogatás, a szövetségnek 30 napon belül ki kell tűznie a közgyűlés időpontját" - mondta az MTI-nek Kisteleki. A liga elsőszámú vezetője öt pontban foglalta össze a tárgyalni kívántakat: a kialakult helyzet tisztázása, az elmúlt két év gazdasági és szakmai beszámolóinak megvitatása, alapszabály-módosítások, a liga fejlesztési tervének megvitatása és a személyi kérdések.

Puhl a "főellenség"

"Személy szerint csak Puhl Sándor alelnök visszahívását kezdeményezem majd, mivel a játékvezetői testület vezetőjeként nem független és az elnökségi üléseken mutatott magatartása destruktív" - mondta Kisteleki, aki hozzátette, nem tartja kizártnak, hogy más küldöttek további vezetők - akár Bozóky Imre elnök - visszahívását kezdeményezhetik. Bármely személy visszahívásához kétharmados többség szükségeltetik a közgyűlésen.

A ligaelnök továbbá azt szeretné, hogy a február 28-ai tisztújító közgyűlésen betöltetlenül maradt elnökségi helyet az amatőrök jelöltje töltse be.

Kisteleki kiterjesztené programját

Kisteleki azt is el kívánja érni, hogy a liga által kidolgozott, a "Labdarúgásunk felzárkóztatása Európához XXI. századi módszerekkel, 2009-ig" címet viselő programot elfogadja a közgyűlés, s az ne csak az általa vezetett szervezet, hanem az egész magyar labdarúgás programja legyen.

A liga és az MLSZ között akkor mérgesedett el a viszony, amikor előbbinek egy határozata miatt - amely a profik által delegált tagok azonosképpen való szavazását írta elő - október 13-án elmaradt az elnökségi ülés. Bozóky ezt követően a FIFA elnökéhez, Joseph Blatterhez fordult állásfoglalásért, az MLL pedig azóta felfüggesztette határozatát. A Liga elsősorban Matthäus és menedzsere Peter Pellady szerepét szeretné tisztábban látni ,mind szakmai, mind gazdasági szempontok alapján. Ezt követően kölcsönös üzengetés vette kezdetét Lothar Matthäus szövetségi kapitánnyal, de a két szakember azóta sem ült le, hogy tisztázzák a vitás kérdéseket.

Berzit nem érdekli Kisteleki terve

Berzi Sándor, az MLSZ főtitkára szerint Kistelekinek nem kell aggódnia, még idén lesz közgyűlés, ugyanis a szövetség idei ütemtervében szerepel az éves rendes tanácskozás.

"Kisteleki István nyugodtan gyűjthet aláírásokat a közgyűlés összehívása érdekében, de a tanácskozás tervezett idejét már akkor kijelölte a szövetség, amikor a liga elnöke talán még nem is tudta, hogy az MLL-t fogja irányítani. Az MLSZ alapszabálya értelmében az éves közgyűlés időpontjáról az elnökség dönt, ezért, amint összeül a testület, meghozza a döntést ebben a kérdésben" - mondta az MTI-nek Berzi Sándor.